România

Teodor Baconschi a discutat la Londra despre stimularea investiţiilor britanice în România

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a discutat luni la Londra cu omologul său britanic, William Hague, modalităţile concrete de stimulare a schimburilor comerciale bilaterale şi a investiţiilor britanice în România, confirmându-se trendul pozitiv al acestora în ultimii ani.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de MAE, vizita şefului diplomaţiei a permis o analiză aprofundată a stadiului relaţiilor bilaterale şi a cooperării în plan european şi internaţional, pentru consolidarea şi dinamizarea Parteneriatului strategic româno-britanic.

"Avem o agendă de cooperare ambiţioasă, foarte dinamică, ce reconfirmă obiectivele Parteneriatului strategic dintre ţările noastre. Sunt optimist că aceste obiective se vor reflecta în acest an în schimburi economice robuste şi noi investiţii pentru creşterea competitivităţii economiei româneşti", a declarat ministrul Baconschi, potrivit sursei citate.

Referitor la priorităţile europene, au fost evaluate obiectivele comune în cadrul agendei UE de creştere economică şi de stimulare a competitivităţii, precum şi poziţionarea faţă de perspectiva financiară a UE post-2013. Ambele ţări susţin concretizarea pieţei interne, promovarea competitivităţii şi inovării şi susţinerea mediului de afaceri.

Cei doi miniştri au exprimat susţinerea pentru iniţiativele regionale ale UE destinate Balcanilor de Vest şi Vecinătăţii Estice, în special ale Parteneriatului Estic. În acest context, ministrul român de Externe a apreciat progresele înregistrate de Republica Moldova în parcursul său către UE şi a solicitat susţinerea partenerilor britanici pentru proiectele europene destinate acestei ţări, evidenţiază comunicatul menţionat.

Oficialii au subliniat totodată nevoia de promovare a unei agende europene cuprinzătoare şi vizionare către partenerii de cooperare din vecinătatea sudică. Pe această dimensiune, au fost trecute în revistă evoluţiile din spaţiul sud-mediteranean. Ca aliaţi, România şi Regatul Unit au un interes comun pentru o evoluţie democratică şi stabilă a regiunii. Cei doi miniştri şi-au exprimat deplina încredere în succesul operaţiunilor în Libia.

În legătură cu participarea celor două ţări la operaţiunile din Afganistan, a fost recunoscută excelenta colaborare bilaterală în plan politic şi militar şi au fost evaluate perspectivele continuării acestei colaborări în procesul de reconstrucţie şi tranziţie.

În cadrul vizitei la Londra, ministrul Baconschi s-a întâlnit şi cu Greg Hands, preşedintele Grupului parlamentar de prietenie pentru România şi secretar parlamentar al ministrului de Finanţe, căruia i-a transmis solicitarea de sprijin privind eliminarea de către Regatul Unit a restricţiilor pentru lucrătorii români.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Vizita de lucru a ambasadorului George Bologan în Regiunea Lombardia

24.02.2020

Ambasadorul României în Italia, George Bologan, se află în aceste zile într-o vizită de lucru în nordul Italiei. În Lombardia, șeful misiunii diplomatice a vizitat, la 24 februarie …

Măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 (coronavirus)

23.02.2020

Informăm cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Italiană că Guvernul italian a decretat starea de urgență în urma…

Participarea României la a XI-a ediție a Festivalului de Film Francofon din Roma

21.02.2020

România participă la ediția a XI-a a FRANCOFILM - Festivalul Filmului Francofon din Roma, prin proiecția filmului ”Mo”, regizat de Radu Dragomir. Inițiativa este susținută de…

Semnarea unei convenții de colaborare cu Institutul de Învățământ Superior "Ezio Vanoni" din Vimercate

20.02.2020

În perioada 24 februarie-1 martie, un grup de elevi de la Institutul de Învățământ Superior "Ezio Vanoni" din Vimercate va face o excursie în România, în cadrul proiectului…

        ​