România

Aderarea la spaţiul Schengen în 2011 rămâne un obiectiv strategic naţional

Aderarea la spaţiul Schengen în anul 2011 rămâne un obiectiv strategic naţional, transpartinic, pentru atingerea căruia se depune un efort diplomatic susţinut, a declarat vineri, într-un interviu acordat Agerpres, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi.

"Vom continua demersurile diplomatice intense la nivelul statelor membre, inclusiv al celor care mai manifestă unele rezerve, dar şi pe lângă instituţiile europene - Comisia Europeană şi Parlamentul European. Am finalizat cu succes procesul de evaluare tehnică. Am obţinut, de asemenea, avizul comisiei de specialitate, LIBE, din Parlamentului European şi am încrederea că vom obţine, de asemenea, un aviz favorabil din partea plenului, la începutul lunii iunie. Toate aceste elemente, componenta tehnică, respectiv componenta politică a aderării, odată atinse, sunt de natură să creeze premisele fundamentării unei decizii şi la nivelul Consiliului JAI", a evidenţiat şeful diplomaţiei paşii avuţi în vedere în perioada următoare în privinţa acestui obiectiv.

El a adăugat însă că sunt necesare şi "realism" şi recunoaşterea faptului "că evenimentele din nordul Africii au accentuat dezbaterile interne din UE privind migraţia şi modificarea cadrului privind spaţiul Schengen". "România priveşte pozitiv şi se implică în eforturile de consolidare a spaţiului Schengen", a menţionat ministrul Baconschi.

Întrebat asupra influenţei rate scăzute a absorbţiei fondurilor europene asupra statutului României de ţară membră UE şi care sunt soluţiile pentru remedierea acestei incapacităţi, Baconschi a arătat că "România face progrese în accelerarea absorbţiei fondurilor europene şi pentru aceasta colaborează cu instituţiile UE, în special cu Comisia Europeană".

El a amintit că în plan intern, după cum deja a fost anunţat, premierul Emil Boc a luat sub autoritatea sa directă coordonarea instrumentelor structurale, prin transferul ACIS de la Ministerul Finanţelor în cadrul aparatului de lucru al Guvernului şi, de asemenea, Executivul a elaborat un Plan de măsuri prioritare pentru consolidarea capacităţii de absorbţie şi este într-un dialog permanent cu Comisia Europeană pentru implementare.

"Lucrăm şi la nivel european pentru simplificarea cadrului de management şi control. În acest sens, am susţinut recent, împreună cu mai mulţi miniştri din UE, un demers al Franţei de conştientizare a Comisiei. Am pledat pentru flexibilitate, simplificare şi o cooperare mai bună pentru accelerarea absorbţiei în toate statele membre", a mai punctat şeful diplomaţiei.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Vizita de lucru a ambasadorului George Bologan în Regiunea Lombardia

24.02.2020

Ambasadorul României în Italia, George Bologan, se află în aceste zile într-o vizită de lucru în nordul Italiei. În Lombardia, șeful misiunii diplomatice a vizitat, la 24 februarie …

Măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 (coronavirus)

23.02.2020

Informăm cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Italiană că Guvernul italian a decretat starea de urgență în urma…

Participarea României la a XI-a ediție a Festivalului de Film Francofon din Roma

21.02.2020

România participă la ediția a XI-a a FRANCOFILM - Festivalul Filmului Francofon din Roma, prin proiecția filmului ”Mo”, regizat de Radu Dragomir. Inițiativa este susținută de…

Semnarea unei convenții de colaborare cu Institutul de Învățământ Superior "Ezio Vanoni" din Vimercate

20.02.2020

În perioada 24 februarie-1 martie, un grup de elevi de la Institutul de Învățământ Superior "Ezio Vanoni" din Vimercate va face o excursie în România, în cadrul proiectului…

        ​