România

România şi Elveţia sărbătoresc centenarul stabilirii relaţiilor diplomatice

Ministerul Afacerilor Externe al României şi Ambasada Confederaţiei Elveţiene la Bucureşti au vernisat marţi, la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), o expoziţie de documente diplomatice şi fotografii pentru celebrarea împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între cele două ţări, în 1911.

La eveniment au fost prezenţi Teodor Baconschi, ministrul afacerilor externe, Helene Budliger Artieda, secretar de stat la Departamentul Federal Elveţian al Afacerilor Externe, şi Livio Hürzeler, ambasadorul Confederaţiei Elveţiene la Bucureşti.

"Relaţiile economice sunt remarcabil de dinamice, Elveţia este al optulea investitor străin în România. Aşteptăm noi investiţii elveţiene în ţara noastră. Între timp, suntem datori să exprimăm gratitudinea faţă de Guvernul elveţian, care în programul său de asistenţă pentru noile state membre a alocat un grant de 181 de milioane de franci elveţieni", a declarat ministrul Baconschi.

El a evocat şi relaţiile culturale, interacademice, intelectuale dintre cele două societăţi, care sunt, de asemenea, extrem de bogate, având în vedere că principalii reprezentanţi ai culturii născute în Alpii elveţieni au fost traduşi în româneşte şi avangarda română s-a instalat la Zurich, fapt probabil uitat care ar mai trebui readus în actualitate, după cum a arătat şeful diplomaţiei.

Totodată, el a arătat că de această relaţie profită ambele ţări, fiind dorită în ambele relaţii strângerea legăturilor, mai ales în domeniul economic fiind nevoie de mai multă consistenţă.

"Relaţia noastră are o valoare pedagogică, întrucât atunci când spunem Elveţia, spunem şi calitate, lucru bine făcut, seriozitate şi am sentimentul că aceste valori ne sunt mai necesare ca oricând", a spus ministrul Baconschi, amintind, cu titlu anecdotic, că în anii "20 un expatriat elveţian, Julien Peter, a ajuns primar al Bucureştiului".

Helene Budliger Artieda a subliniat cooperarea la nivel politic dintre cele două capitale, arătând că în ultimii 5 ani au fost 18 vizite la nivel de miniştri.

"Anul acesta vor avea loc de asemenea întâlniri importante. Preşedintele Confederaţiei, doamna Micheline CalmyRey, va face o vizită oficială în România la 30 iunie 2011, iar la sfârşitul anului consilierul federal responsabil pentru Justiţie şi Poliţie, doamna Simonetta Sommaruga, se va întâlni cu omologul român la Bucureşti", a specificat oficialul elveţian.

"În ultimii 21 de ani, România şi Elveţia şi-au intensificat considerabil relaţiile bilaterale, caracterizate prin numeroase contacte politice şi schimburi economice în constantă creştere şi o colaborare fructuoasă în domeniile culturii şi ştiinţei. De exemplu, volumul schimburilor comerciale a crescut de la 100 de milioane, în 1990, la peste un miliard de franci elveţieni în anul 2010, ceea ce înseamnă o creştere de zece ori", a spus Budlieger Artieda.

Ea a subliniat că Berna susţine aderarea aderarea cât mai repede posibil a României la spaţiul Schengen, amintind de sprijinul concret oferit autorităţilor române pentru îndeplinirea criteriilor de aderare.

La rândul său, ambasadorul Hurzeler a făcut o prezentare a istoricului relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări, evocând inclusiv momentul tensionat din 1955 când un grup de reprezentanţi ai diasporei române au ocupat misiunea României la Berna, luând ostatic personalul diplomatic şi cerând în schimb eliberarea deţinuţilor politici din închisorile comuniste.

Ambasadorul elveţian a amintit că în ţara sa şi-au găsit refugiul nume foarte cunoscute ale clasei politice româneşti a timpului, printre care fostul ministru de externe Grigore Gafencu, Raoul Bossy, George Aurelian, Dimitrie Ghika, Stelian Popescu, rabinul Alexandru Safran, cărora li s-au alăturat în anii urmatori, regele Mihai I, prinţesa Ileana, prinţul Nicolae, dar şi mari intelectuali, savanţi şi artişti, printre care pianiştii Dinu Lipatti şi Clara Haskil, etnomuzicologul Constantin Brăiloiu ş.a.m.d.

Ambasadorul Hurzeler a mai arătat că în acest an vor continua evenimentele de mare anvergură - expoziţii, concerte, organizate de misiunea diplomatică elveţiană pentru a celebra centenarul stabilirii relaţiilor diplomatice.

Relaţiile diplomatice dintre România şi Confederaţia Elveţiană au fost stabilite în 1911 la nivel de legaţie şi ridicate la rang de ambasadă la 24 decembrie 1962.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Vizita de lucru a ambasadorului George Bologan în Regiunea Lombardia

24.02.2020

Ambasadorul României în Italia, George Bologan, se află în aceste zile într-o vizită de lucru în nordul Italiei. În Lombardia, șeful misiunii diplomatice a vizitat, la 24 februarie …

Măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 (coronavirus)

23.02.2020

Informăm cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Italiană că Guvernul italian a decretat starea de urgență în urma…

Participarea României la a XI-a ediție a Festivalului de Film Francofon din Roma

21.02.2020

România participă la ediția a XI-a a FRANCOFILM - Festivalul Filmului Francofon din Roma, prin proiecția filmului ”Mo”, regizat de Radu Dragomir. Inițiativa este susținută de…

Semnarea unei convenții de colaborare cu Institutul de Învățământ Superior "Ezio Vanoni" din Vimercate

20.02.2020

În perioada 24 februarie-1 martie, un grup de elevi de la Institutul de Învățământ Superior "Ezio Vanoni" din Vimercate va face o excursie în România, în cadrul proiectului…

        ​