România

O expoziţie de fotografii din Delta Dunării deschide anul României la Donau-Auen din Austria

Anul dedicat României la parcul naţional "Donau-Auen" (Luncile Dunării) din Austria, situat între Viena şi Bratislava, a debutat duminică, printr-o sărbătoare care a inclus o expoziţie de fotografii din Delta Dunării şi un concert al renumitului ansamblu folcloric "Cindrelul - Junii Sibiului".

Evenimentul, organizat în parteneriat de Ambasada României în Austria, Institutul Cultural Român de la Viena, Autoritatea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi administraţia Parcului Naţional "Donau-Auen", a avut loc în incinta castelului din localitatea Orth an der Donau, într-un cadrul natural foarte plăcut, înconjurat de păduri, un loc tradiţional de petrecere a timpului liber pentru localnici şi vienezi, dar care atrage şi numeroşi turişti. Duminică, în jur de o mie de vizitatori, printre care multe familii cu copii, au ales să răspundă invitaţiei lansate de administraţia parcului cu prilejul Sărbătorii Dunării.

Expoziţia de fotografii, sugestiv intitulată "Danube Delta - Images from the youngest land of the old Europe", a fost onorată de prezenţa unor oficiali români şi austrieci, printre care s-au numărat Silvia Davidoiu, ambasadorul român la Viena, Herbert Nowohradsky, deputat în landul Niederoesterreich, care a luat cuvântul în numele guvernatorului Erwin Proell, Johann Mayer, primarul localităţii. Din partea celor doi parteneri în proiectul "DANUBEPARKS" au fost prezenţi Carl Manzano, directorul Parcului "Donau-Auen", şi Alina Codreanu, consilier în cadrul Autorităţii Biosferei Delta Dunării.

Toţi cei care s-au adresat publicului la lansarea expoziţiei au subliniat importanţa Dunării ca element de legătură între ţările pe care le traversează şi, în acest context, a reţelei de zone protejate şi parcuri naţionale aflate de-a lungul fluviului. Ambasadorul Silvia Davidoiu a apreciat că astfel de iniţiative pot constitui şi un impuls pentru ceea ce se poate realiza prin Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, recent aprobată de statele membre.

După cum a precizat ambasadorul român pentru Agerpres, manifestări informale de acest gen, adresate unui public larg cum a fost cel prezent duminică la Sărbătoarea Dunării de la Orth an der Donau, sunt extrem de bine-venite şi pentru promovarea imaginii României în Europa. Şi din punctul de vedere al directorului parcului, Carl Manzano, evenimentul a constituit un succes.

Expoziţia, ale cărei fotografii au selectate în urma unui concurs, va rămâne deschisă până la 15 noiembrie.

Evenimentul de duminică va fi urmat de un amplu festival românesc, care va aduce laolaltă, tot la Orth an der Donau, în ziua de 4 septembrie, între alţii, autorităţile partenere în cadrul proiectului, ansambluri folclorice, maeştri culinari.

"DANUBEPARKS" este un proiect în cadrul Programului de Cooperare Transnaţională Europa de Sud-Est 2007-2013, dezvoltat pe baza partenariatului existent între zonele protejate şi parcurile naţionale situate de-a lungul Dunării, care au luat iniţiativa de a se constitui într-o reţea. Obiectivele proiectului, la care participă parteneri din nouă ţări, printre care şi România, sunt extinderea cooperării, coordonării şi integrării în această zonă, cu accent pe protejarea speciilor şi a mediului înconjurător, administrarea moştenirii naturale şi culturale în şi dincolo de zonele protejate, promovarea turismului ecologic.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Vizita de lucru a ambasadorului George Bologan în Regiunea Lombardia

24.02.2020

Ambasadorul României în Italia, George Bologan, se află în aceste zile într-o vizită de lucru în nordul Italiei. În Lombardia, șeful misiunii diplomatice a vizitat, la 24 februarie …

Măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 (coronavirus)

23.02.2020

Informăm cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Italiană că Guvernul italian a decretat starea de urgență în urma…

Participarea României la a XI-a ediție a Festivalului de Film Francofon din Roma

21.02.2020

România participă la ediția a XI-a a FRANCOFILM - Festivalul Filmului Francofon din Roma, prin proiecția filmului ”Mo”, regizat de Radu Dragomir. Inițiativa este susținută de…

Semnarea unei convenții de colaborare cu Institutul de Învățământ Superior "Ezio Vanoni" din Vimercate

20.02.2020

În perioada 24 februarie-1 martie, un grup de elevi de la Institutul de Învățământ Superior "Ezio Vanoni" din Vimercate va face o excursie în România, în cadrul proiectului…

        ​