România

Teodor Baconschi a semnat în Arabia Saudită o convenţie pentru evitarea dublei impuneri

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a semnat marţi, 26 aprilie, în cadrul unei vizite întreprinse în Arabia Saudită, Convenţia pentru evitarea dublei impuneri între cele două ţări.

"Este o vizită care va deschide noi perspective, atât în ceea ce priveşte cooperarea economică, cât şi în dialogul politic", a declarat şeful diplomaţiei române, potrivit unui comunicat al MAE.

Teodor Baconschi a subliniat, în discuţiile cu oficialii saudiţi, interesul ţării noastre pentru atragerea investitorilor din regiunea Golfului, îndeosebi din Arabia Saudită. "Ne dorim mult mai multe investiţii saudite în economia românească, potenţialul României fiind prezentat în cadrul Forumului Economic România - Consiliul de Cooperare al Golfului, desfăşurat la Bucureşti în luna martie", a subliniat ministrul Baconschi, potrivit comunicatului menţionat.

Întrevederea cu ministrul saudit al Afacerilor Externe, Prinţul Saud Al Faisal, are o semnificaţie aparte în cooperarea bilaterală româno-saudită, fiind prima vizită a unui ministru român al Afacerilor Externe în Regatul Arabiei Saudite, informează comunicatul MAE.

Dialogul dintre cei doi miniştri a oferit prilejul unei analize aprofundate a realizărilor în plan bilateral, înregistrate în cei 16 ani de la stabilirea contactelor diplomatice româno - saudite. În acest context, şefii celor două diplomaţii au exprimat disponibilitatea pentru dinamizarea legăturilor în ceea ce priveşte dialogul politic, cooperarea sectorială, cu accent pe cea economică, şi lărgirea cadrului juridic.

Totodată, întrevederea a oferit prilejul unui schimb de opinii într-o serie de dosare de interes comun pentru cele două state, precum şi pentru comunitatea internaţională. Conform sursei citate, şeful diplomaţiei de la Bucureşti a subliniat importanţa depăşirii momentului de stagnare în Procesul de Pace din Orientul Mijlociu. A fost făcut un schimb de opinii referitor la evenimentele recente din unele state din Nordul Africii şi Orientul Mijlociu, iar ministrul Baconschi a subliniat disponibilitatea ţării noastre de a se implica în continuare în demersurile întreprinse de comunitatea internaţională în vederea stabilizării regiunii, relatează comunicatul MAE.

Cei doi miniştri şi-au exprimat îngrijorarea profundă cu privire la situaţia din Siria subliniind că autorităţile de la Damasc trebuie să pună capăt violenţelor care duc la pierderi de vieţi omeneşti şi să se angajeze în implementarea reformelor sociale promise populaţiei.

Referitor la colaborarea româno-saudită în cadrul organismelor internaţionale, cei doi miniştri au confirmat constanţa şi consistenţa acestei cooperări.

Întâlnirea ministrului Baconschi cu şeful diplomaţiei saudite a fost urmată de semnarea Memorandumului de Înţelegere privind consultări politice bilaterale între Ministerul Afacerilor Externe al României şi Ministerul Afacerilor Externe al Arabiei Saudite şi a Programului de Cooperare dintre Institutul Diplomatic Român al Ministerului Afacerilor Externe al României şi Institutul de Studii Diplomatice al Ministerului Afacerilor Externe al Regatului Arabiei Saudite, menţionează sursa citată.

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, efectuează, în perioada 25-29 aprilie, un turneu în zona Golfului, la invitaţia omologilor săi din Arabia Saudită şi Statul Qatar.

Pe lângă întrevederea cu omologul saudit, Prinţul Saud Al Faisal, şeful diplomaţiei române s-a întâlnit cu Prinţul Salman bin Abdulaziz Al Saud, Guvernatorul provinciei Riad, Abdullah Zeinal Ali Reza, ministrul Comerţului şi Industriei, Prinţul Walid Bin Talal, reprezentant al sectorului de afaceri, cu noul Secretar General al Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG), Abdul Latif Al Ziyani, şi cu alţi înalţi oficiali saudiţi.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Vizita de lucru a ambasadorului George Bologan în Regiunea Lombardia

24.02.2020

Ambasadorul României în Italia, George Bologan, se află în aceste zile într-o vizită de lucru în nordul Italiei. În Lombardia, șeful misiunii diplomatice a vizitat, la 24 februarie …

Măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 (coronavirus)

23.02.2020

Informăm cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Italiană că Guvernul italian a decretat starea de urgență în urma…

Participarea României la a XI-a ediție a Festivalului de Film Francofon din Roma

21.02.2020

România participă la ediția a XI-a a FRANCOFILM - Festivalul Filmului Francofon din Roma, prin proiecția filmului ”Mo”, regizat de Radu Dragomir. Inițiativa este susținută de…

Semnarea unei convenții de colaborare cu Institutul de Învățământ Superior "Ezio Vanoni" din Vimercate

20.02.2020

În perioada 24 februarie-1 martie, un grup de elevi de la Institutul de Învățământ Superior "Ezio Vanoni" din Vimercate va face o excursie în România, în cadrul proiectului…

        ​