România

Parteneriatul româno-iordanian, în centrul discuţiilor dintre preşedintele Băsescu şi Regele Abdullah II

Stadiul relaţiilor româno-iordaniene şi consolidarea parteneriatului dintre cele două ţări s-a aflat în centrul discuţiilor avute miercuri, la Aman, de preşedintele Traian Băsescu şi Regele Abdullah II, cu prilejul vizitei de lucru efectuate de şeful statului român în Regatul Haşemit al Iordaniei la invitaţia omologului său iordanian.

În cadrul vizitei, şeful statului român a purtat convorbiri oficiale cu suveranul haşemit pe marginea cooperării bilaterale şi a situaţiei actuale din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, informează un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Cei doi şefi de stat au fost de acord că relaţiile româno-iordaniene se caracterizează printr-o dinamică accentuată a dialogului politico-diplomatic la toate nivelurile, prin convergenţa intereselor de securitate şi prin dorinţa comună de aprofundare a cooperării economice, precizează sursa citată.

Cu acest prilej, s-a convenit consolidarea parteneriatului bilateral într-o serie de domenii strategice: energie şi resurse minerale, transporturi şi infrastructură de transport, agricultură, turism, investiţii industriale şi comerţ.

În ceea ce priveşte problematica regională, preşedintele Băsescu a subliniat că România înţelege aspiraţiile democratice ale popoarelor din Orientul Mijlociu şi Africa şi susţine avansul pe calea democraţiei prin dialog.

Preşedintele României a transmis omologului iordanian aprecierea pentru rolul Regatului Haşemit în asigurarea păcii şi stabilităţii în Orientul Mijlociu, pentru iniţiativele regelui de a menţine consensul arab şi pentru exprimarea moderată şi echilibrată pe scena internaţională.

În privinţa procesului de pace israeliano-palestinian, Traian Băsescu a subliniat că România încurajează atât prin intermediul Uniunii Europene, cât şi în plan bilateral reluarea rapidă a negocierilor directe, care să conducă la o pace durabilă şi cuprinzătoare, pe baza soluţiei celor două state, care să convieţuiască în pace şi securitate. Totodată, preşedintele şi-a exprimat sprijinul pentru iniţiativele Iordaniei pe această linie.

Preşedintele Băsescu a afirmat sprijinul României pentru concretizarea "statutului avansat" obţinut de Iordania în relaţia cu Uniunea Europeană, în octombrie 2010, menţionează sursa citată.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Vizita de lucru a ambasadorului George Bologan în Regiunea Lombardia

24.02.2020

Ambasadorul României în Italia, George Bologan, se află în aceste zile într-o vizită de lucru în nordul Italiei. În Lombardia, șeful misiunii diplomatice a vizitat, la 24 februarie …

Măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 (coronavirus)

23.02.2020

Informăm cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Italiană că Guvernul italian a decretat starea de urgență în urma…

Participarea României la a XI-a ediție a Festivalului de Film Francofon din Roma

21.02.2020

România participă la ediția a XI-a a FRANCOFILM - Festivalul Filmului Francofon din Roma, prin proiecția filmului ”Mo”, regizat de Radu Dragomir. Inițiativa este susținută de…

Semnarea unei convenții de colaborare cu Institutul de Învățământ Superior "Ezio Vanoni" din Vimercate

20.02.2020

În perioada 24 februarie-1 martie, un grup de elevi de la Institutul de Învățământ Superior "Ezio Vanoni" din Vimercate va face o excursie în România, în cadrul proiectului…

        ​