România

Declaraţie adoptată la Bucureşti de Consiliul Miniştrilor Culturii din Sud-Estul Europei

Reuniunea Consiliului Miniştrilor Culturii din Sud-Estul Europei desfăşurată, vineri, la Muzeul Naţional de Artă al României, s-a încheiat cu adoptarea Declaraţiei de la Bucureşti şi a unui Apendice al Cartei Consiliului, a anunţat, într-o conferinţă de presă, ministrul Culturii, Hunor Kelemen, care a prezidat lucrările reuniunii.

Reuniunea de la Bucureşti marchează sfârşitul anului în care preşedinţia Consiliului a fost deţinută de România.

"Noi am preluat preşedinţia de la colegul şi prietenul meu, domnul ministru Branislav Micunovic (ministrul Culturii din Muntenegru - n.r.). În mai, vom preda Serbiei preşedinţia Consiliului Miniştrilor Culturii din Sud-Estul Europei. Astăzi ne-am întâlnit la această conferinţă şi, după discuţiile propuse, am adoptat Declaraţia de la Bucureşti şi Apendicele la Carta Consiliului Miniştrilor Culturii din Sud-Estul Europei", a spus ministrul Culturii.

Prezent la conferinţa de presă de la finalul reuniunii, ministrul sârb al Culturii, Predrag Markovic, a subliniat că România a ridicat foarte mult ştacheta, fapt ce va face dificilă misiunea sa.

"România a ridicat ştacheta foarte sus, astfel încât Serbia are în faţă o misiune foarte grea de a atinge dimensiunea acesteia" a spus ministrul sârb.

Cât priveşte semnarea Declaraţiei şi a Apendicelui, Kelemen susţine că acestea sunt importante pentru flexibilizarea activităţii Consiliului.

"După şase ani noi am considerat că activitatea trebuie flexibilizată şi, de aceea, am propus ca miniştrii în calitate de membri ai Consiliului să desemneze o persoană de rang înalt, funcţionar public sau demnitar pentru a coordona şi conduce echipa coordonatorilor naţionali. Aşa a funcţionat până acum, iar noi la acest lucru am mai adăugat ceva: fiecare ministru desemnează, începând cu 15 aprilie, un expert în probleme de patrimoniu cultural şi un expert în cultură şi artă contemporană, cu scopul de a avea specialişti capabili să decidă cu privire la participarea la diferite proiecte", a explicat Kelemen.

Delegaţiile prezente la reuniunea de la Bucureşti au evidenţiat că este important să se pună accent nu doar pe patrimoniul cultural naţional, ci şi pe arta contemporană.

"Noi considerăm că, dincolo de patrimoniul cultural naţional, dincolo de păstrarea şi valorificarea acestuia, în această cooperare trebuie să punem un accent deosebit şi în ceea ce priveşte creaţia contemporană, arta contemporană. Trebuie să fie o relaţie organică, directă, între patrimoniul cultural şi creaţia contemporană. Valorile create astăzi vor deveni patrimoniul cultural de mâine", a afirmat Kelemen.

La reuniunea de la Bucureşti au participat delegaţiile oficiale ale tuturor celor 11 state membre ale Consiliului, invitatul permanent din partea Consiliului Europei, delegatul observator din partea Austriei, precum şi invitaţi din Armenia, Azerbaijan, Georgia şi Republica Moldova.

Consiliul Miniştrilor Culturii din Sud-Estul Europei este un organism de cooperare interguvernamentală, constituit prin semnarea de către cele 11 state membre a Cartei CoMoCoSEE, la 31 martie 2005, la Copenhaga. Obiectivul CoMoCoSEE este de a întări cooperarea culturală regională şi prezervarea patrimoniului cultural din statele membre. Preşedinţia CoMoCoSEE este exercitată anual, prin rotaţie, de miniştrii Culturii din statele membre.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Vizita de lucru a ambasadorului George Bologan în Regiunea Lombardia

24.02.2020

Ambasadorul României în Italia, George Bologan, se află în aceste zile într-o vizită de lucru în nordul Italiei. În Lombardia, șeful misiunii diplomatice a vizitat, la 24 februarie …

Măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 (coronavirus)

23.02.2020

Informăm cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Italiană că Guvernul italian a decretat starea de urgență în urma…

Participarea României la a XI-a ediție a Festivalului de Film Francofon din Roma

21.02.2020

România participă la ediția a XI-a a FRANCOFILM - Festivalul Filmului Francofon din Roma, prin proiecția filmului ”Mo”, regizat de Radu Dragomir. Inițiativa este susținută de…

Semnarea unei convenții de colaborare cu Institutul de Învățământ Superior "Ezio Vanoni" din Vimercate

20.02.2020

În perioada 24 februarie-1 martie, un grup de elevi de la Institutul de Învățământ Superior "Ezio Vanoni" din Vimercate va face o excursie în România, în cadrul proiectului…

        ​