România

Teodor Baconschi a participat la reuniunea informală a miniştrilor de externe din statele membre NATO

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a participat la reuniunea informală a miniştrilor de externe din statele membre NATO, desfăşurată la Berlin, în zilele de 14 şi 15 aprilie.

Întâlnirea s-a soldat cu rezultate notabile în următoarele domenii: punerea în practică a deciziilor Summit-ului NATO de la Lisabona, reuniunile Aliaţilor cu partenerii speciali ai Alianţei Nord-Atlantice (Georgia, Ucraina şi Rusia), cu statele contributoare la operaţiunea NATO din Afganistan, precum şi cu statele participante la operaţia Unified Protector din Libia, informează MAE într-un comunicat de presă transmis vineri.

În ceea ce priveşte punerea în practică a deciziilor Summit-ului NATO de la Lisabona, principalul rezultat este adoptarea "Pachetului Berlin", care consemnează lansarea unei politici noi de parteneriat a Alianţei. Acest pachet conţine un set de trei documente "Noua Politică a NATO privind parteneriatele ("Policy Paper")", noul "Cadru Politico-Militar" pentru participarea partenerilor la operaţiile Alianţei şi "Documentul privind instrumentele Parteneriatului". Partenerii NATO, atât cei din vecinătate, cât şi cei de pe mapamond, au fost în permanenţă consultaţi şi angrenaţi în reforma acestei politici.

În cadrul lucrărilor, şeful diplomaţiei române a reiterat interesul deosebit acordat de România politicii de parteneriate a NATO, subliniind că ţara noastră a fost un promotor constant al creşterii rolului şi profilului parteneriatelor Alianţei, atât în cadrul Noului Concept al NATO, cât şi în actuala etapă de implementare a acestuia.

"Parteneriatele se află în centrul viziunii aliate privind o Europă unită şi liberă. Pentru ca această viziune să devină realitate este nevoie ca NATO să îşi menţină politica angajantă în raport cu acele state cu care am stabilit relaţii durabile şi care sunt relevante pentru politica uşilor deschise. În acelaşi timp NATO trebuie să fie pregătită să facă următorul pas, acela de angajare a unor parteneri globali", a afirmat ministrul Teodor Baconschi în cadrul reuniunii Consiliului Nord-Atlantic, desfăşurată vineri.

În ceea ce priveşte relaţia NATO-UE, aliaţii au evidenţiat utilitatea dinamizării acesteia, mai ales în contextul necesităţii de a răspunde mai bine unor situaţii de criză, cum este cea din Libia. În acest sens, s-a decis realizarea unei reuniuni comune NATO-UE la nivel de ambasador, care va avea ca obiectiv colaborarea celor două organizaţii în problema libiană.

Cu prilejul reuniunii Consiliului Nord-Atlantic au fost definite modalităţile de lucru pentru revizuirea politicii NATO de apărare şi descurajare. Acest proces este în conformitate cu decizia Summit-ului de la Lisabona şi urmează să fie declanşat în perioada următoare.

"România pledează pentru o abordare echilibrată în considerarea elementelor de apărare/descurajare, nucleare/convenţionale, inclusiv a elementelor sistemului de apărare antirachetă, pentru a putea răspunde eficient întregii game de ameninţări de securitate. Având în vedere rolul şi contribuţia specifică a ţării noastre în domeniul apărării antirachetă, prin proiectul bilateral în domeniu pe care îl derulăm cu SUA, susţinem un ritm de lucru consistent pentru stabilirea aspectelor procedurale, tehnice şi operaţionale vizând implementarea obiectivului apărării antirachetă a NATO, în conformitate cu decizia şefilor de stat şi de guvern de la Lisabona", a afirmat şeful diplomaţiei române.

Lucrările ministerialei au cuprins şi consultările politice cu partenerii NATO şi anume Comisia NATO-Georgia, Comisia NATO-Ucraina şi Consiliul NATO-Rusia, desfăşurate astăzi, 15 aprilie 2011.

Astfel, în ceea ce priveşte reuniunea Comisiei NATO-Georgia, întâlnirea cu ministrul de Externe georgian a permis nu numai evaluarea evoluţiilor pozitive în plan economic şi politic din Georgia, ci şi o analiză a situaţiei regionale din Caucazul de Nord, cu evidenţierea atitudinii constructive a Georgiei pentru promovarea unui climat de stabilitate regională.

"Am reafirmat sprijinul pentru pregătirea Georgiei în vederea îndeplinirii criteriilor de aderare la NATO, în conformitate cu decizia Summit-ului de la Bucureşti. Ne-am reiterat sprijinul constant pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Georgiei", a declarat ministrul Teodor Baconschi.

În pregătirea reuniunii ministeriale a Comisiei NATO-Georgia, şeful diplomaţiei române a co-prezidat, la 14 aprilie, alături de omologii din Lituania şi Cehia, o reuniune în formatul Noului Grup de Prieteni ai Georgiei. Discuţiile au fost constructive şi au permis abordarea, de o manieră deschisă, a chestiunilor de interes privind Georgia.

În cadrul reuniunii Comisiei NATO-Ucraina au fost prezentate evoluţiile interne din Ucraina şi a fost anunţată adoptarea Planului Naţional de Acţiune NATO-Ucraina, care vizează dezvoltarea relaţiei de parteneriat distinct al Alianţei cu Ucraina. Totodată, au fost apreciate contribuţiile Ucrainei la operaţiunile în curs derulate de Alianţă.

Referindu-se la viitorul relaţiei NATO-Ucraina, aliaţii au afirmat că respectă deciziile suverane ale părţii ucrainene în acest sens, şi că menţin "politica uşilor deschise" a NATO pentru ţările care doresc şi sunt pregătite pentru aderare.

Ministrul Teodor Baconschi a evidenţiat sprijinul pentru aprofundarea relaţiei NATO cu Ucraina, subliniind în acelaşi timp rolul pe care statul vecin îl poate juca în susţinerea procesului de negocieri în format "5+2" în problematica transnistreană.

Consiliul NATO-Rusia a abordat aspectele concrete ale intensificării relaţiei decisă la nivel de şefi de stat şi de guvern la Lisabona şi anume: adoptarea Planului de Acţiune pentru lupta împotriva terorismului, colaborarea în Afganistan prin valorificarea acordurilor de tranzit prin Rusia a echipamentelor pentru Afganistan, conlucrarea în lupta împotriva narcoticelor, stabilirea fondului pentru repararea şi întreţinerea elicopterelor afgane de fabricaţie rusească, precum şi cooperarea în domeniul apărării antirachetă.

De asemenea, a avut loc şi o analiză a situaţiei din Libia şi s-a făcut o prezentare a operaţiunilor NATO în Libia.

Ministrul român de externe a reiterat susţinerea pentru dezvoltarea relaţiei NATO-Rusia în condiţii de transparenţă şi reciprocitate. În acest context a fost exprimată deschiderea pentru dialogul NATO - Rusia şi în domeniul apărării antirachetă, având ca obiectiv cooperarea între două sisteme independente, care să asigure acoperire teritoriului NATO, respectiv al Rusiei. Totodată, partea română a subliniat importanţa relansării discuţiilor vizând revitalizarea regimului CFE, a cărui aplicare a fost suspendată de Federaţia Rusă în urmă cu 3 ani.

Pe agenda discuţiilor Aliaţilor au ocupat un loc important şi două dintre misiunile NATO aflate în desfăşurare: ISAF/Afganistan şi, respectiv, Unified Protector/Libia.

Reuniunea în format ISAF privind Afganistanul, desfăşurată la 14 aprilie 2011, a marcat începerea procesului de transfer a responsabilităţilor de securitate de la ISAF către forţele afgane în 7 districte din Afganistan, conform anunţului preşedintelui afgan Hamid Karzai, proces care se desfăşoară în baza strategiei NATO privind tranziţia în Afganistan.

În cadrul dezbaterilor cu privire la Afganistan, ministrul român al afacerilor externe a subliniat că România îşi menţine angajamentul ferm de continuare a participării la ISAF până la îndeplinirea misiunii, la orizontul lui 2014, inclusiv prin asigurarea asistenţei necesare pe linie de instruire şi construcţie instituţională.

În acest context, şeful diplomaţiei române a evidenţiat contribuţia ţării noastre la procesul de instruire al armatei şi poliţiei afgane.

De asemenea, ministrul Baconschi a subliniat importanţa reinvestirii dividendelor de securitate, prin realocarea forţelor ţărilor care predau responsabilitatea părţii afgane, în zonele cu potenţial conflictual ridicat.

Referindu-se la situaţia din Libia, şeful diplomaţiei române a reiterat poziţia principială a României cu privire la necesitatea ca demersurile întreprinse de comunitatea internaţională să asigure respectarea prevederilor rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU şi a prezentat contribuţia ţării noastre. La finalul reuniunii dedicate misiunii Unified Protector/Libia participanţii au adoptat o declaraţie comună.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Vizita de lucru a ambasadorului George Bologan în Regiunea Lombardia

24.02.2020

Ambasadorul României în Italia, George Bologan, se află în aceste zile într-o vizită de lucru în nordul Italiei. În Lombardia, șeful misiunii diplomatice a vizitat, la 24 februarie …

Măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 (coronavirus)

23.02.2020

Informăm cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Italiană că Guvernul italian a decretat starea de urgență în urma…

Participarea României la a XI-a ediție a Festivalului de Film Francofon din Roma

21.02.2020

România participă la ediția a XI-a a FRANCOFILM - Festivalul Filmului Francofon din Roma, prin proiecția filmului ”Mo”, regizat de Radu Dragomir. Inițiativa este susținută de…

Semnarea unei convenții de colaborare cu Institutul de Învățământ Superior "Ezio Vanoni" din Vimercate

20.02.2020

În perioada 24 februarie-1 martie, un grup de elevi de la Institutul de Învățământ Superior "Ezio Vanoni" din Vimercate va face o excursie în România, în cadrul proiectului…

        ​