România

Declaraţie comună privind intensificarea cooperării în domeniul prevenirii şi combaterii corupţiei, adoptată la reuniunea OCEMN

Participanţii la Reuniunea miniştrilor de Interne din statele membre ale Organizaţiei de Cooperare Economică a Mării Negre (OCEMN) au adoptat, joi, la finalul întâlnirii de la Bucureşti, o declaraţie comună privind intensificarea cooperării în domeniul prevenirii şi combaterii corupţiei.

Declaraţia comună a miniştrilor include elaborarea unui Plan de Acţiuni regional al cărui scop principal va fi acela de a contribui la crearea unei reţele care să faciliteze schimbul de informaţii şi de bune practici, atât între agenţiile de resort din Statele Membre OCEMN, cât şi între acestea şi structurile societăţii civile, informează Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) din România într-un comunicat.

Măsurile propuse în cuprinsul declaraţiei se circumscriu necesităţii prevenirii şi combaterii corupţiei, cu scopul de a contribui la sporirea integrităţii şi de a promova în rândul cetăţenilor din statele membre OCEMN un comportament etic.

De asemenea, miniştrii au convenit să promoveze cooperarea între autorităţile naţionale din statele membre OCEMN implicate în prevenirea şi combaterea corupţiei, pe baze bilaterale sau multilaterale şi să sprijine iniţiativele comune la nivel regional în acest sens.

Totodată, potrivit declaraţiei comune va fi încurajat schimbul de bune practici, efectuarea unor studii şi cercetări ştiinţifice cu privire la dezvoltarea şi caracteristicile fenomenului de corupţiei în regiune, precum şi consolidarea cooperării cu structurile societăţii civile pentru reducerea toleranţei în privinţa fenomenului corupţiei.

Reuniunea ministerială a fost precedată de lucrările reuniunii Grupului de lucru privind cooperarea în domeniul combaterii criminalităţii, în special a formelor ei organizate, cu participarea ofiţerilor de legătură privind combaterea criminalităţii, care s-a desfăşurat în perioada 12-13 aprilie.

Cele două activităţi sunt incluse în calendarul de evenimente al preşedinţiei în exerciţiu a Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN), asigurată de România în primul semestru al anului 2011.

În perioada mai 2009 - iunie 2011, România, prin MAI, exercită cel de-al patrulea mandat consecutiv de ţară coordonatoare a Grupului de lucru privind combaterea criminalităţii, în special în formele ei organizate, constituit în cadrul OCEMN.

La lucrările reuniunii au participat reprezentanţi ai statelor membre ale OCEMN (Republica Albania, Republica Armenia, Republica Azerbaidjan, Republica Bulgaria, Georgia, Republica Elenă, Republica Moldova, România, Federaţia Rusă, Republica Serbia, Republica Turcia şi Ucraina), Secretariatului Internaţional Permanent - PERMIS al OCEMN, statelor cu statut de observator la OCEMN, precum şi ai organizaţiilor internaţionale cu preocupări în materie.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Vizita de lucru a ambasadorului George Bologan în Regiunea Lombardia

24.02.2020

Ambasadorul României în Italia, George Bologan, se află în aceste zile într-o vizită de lucru în nordul Italiei. În Lombardia, șeful misiunii diplomatice a vizitat, la 24 februarie …

Măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 (coronavirus)

23.02.2020

Informăm cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Italiană că Guvernul italian a decretat starea de urgență în urma…

Participarea României la a XI-a ediție a Festivalului de Film Francofon din Roma

21.02.2020

România participă la ediția a XI-a a FRANCOFILM - Festivalul Filmului Francofon din Roma, prin proiecția filmului ”Mo”, regizat de Radu Dragomir. Inițiativa este susținută de…

Semnarea unei convenții de colaborare cu Institutul de Învățământ Superior "Ezio Vanoni" din Vimercate

20.02.2020

În perioada 24 februarie-1 martie, un grup de elevi de la Institutul de Învățământ Superior "Ezio Vanoni" din Vimercate va face o excursie în România, în cadrul proiectului…

        ​