România

Exporturile României către ţările din afara UE au crescut cu 55,8% în primele două luni

Caracteristica de creştere în ritm mai înalt a exporturilor României către ţările din afara UE (creştere de 55,8% faţă de o creştere de 37,3% în ţările membre ale Uniunii Europene) s-a menţinut în primele două luni din 2011, în special în ţări mai puţin afectate de criză sau care au reluat mai rapid creşterea economică. Această valoare constituie o dinamică record, ce nu a mai fost atinsă în domeniul relaţiilor comerciale externe în ultimii 20 de ani [[stop]] informează Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA).

Structura exporturilor prezintă o îmbunătăţire constantă, ponderea produselor industriei constructoare de maşini şi echipamente de transport fiind de 42,2%. Din totalul exporturilor româneşti, 75,3% reprezintă produsele manufacturate.

Orientarea geografică spre ţările Uniunii Europene se menţine (72,8% din exporturi şi 72,5% la import), dar au apărut primele semne de creştere a exporturilor către ţări terţe, mai puţin afectate de criză.

O creştere semnificativă a exporturilor s-a înregistrat către Japonia - creştere de 52,8% a exporturilor (componente auto, rulmenţi, aparate electrice, produse de sticlărie, vinuri etc.). MECMA a definit o strategie individualizată, în colaborare cu Asociaţia Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), prin care să fie susţinute exporturile spre această ţară în condiţiile reconstrucţiei anumitor zone afectate sever de catastrofe naturale.

Către Canada exporturile au crescut cu 103,7% (maşini şi aparate electrice, cazane şi echipamente nucleare, componente şi părţi de avioane), SUA cu peste 23% (componente auto, îngrăşăminte produse chimice), Mexic - creştere cu peste 13% (anvelope, covoare, produse siderurgice diverse, instrumente optice, accesorii auto), Federaţia Rusă - creştere a exporturilor de 91,19% (piese şi componente auto, frigidere şi mobilă), Ucraina - creştere a exporturilor de peste 124% (produse minerale, maşini şi echipamente electrice, autoturisme şi componente auto), iar către Turcia exporturile au avut o creştere de 100,72% (produse minerale, produse ale industriei chimice, produse din metal, maşini şi aparate electrice, automobile şi piese auto etc.).

Există o serie de alte ţări, cu o creştere de peste 50% a exporturilor: Azerbaidjan (144,69%), Kazahstan (190,4%), Macedonia (31,17%), Serbia (70,75%), Africa de Sud (237,25%), Emiratele Arabe Unite (63,23%), Iordania (298,66%), Irak (198,05%), Israel (55,29%), Kuweit (229,28%), Pakistan (729,64%), Singapore (361,05%), Columbia (79,61%) etc.

Importurile continuă să fie alcătuite, pe de o parte, din bunuri de investiţii sau produse industriale de completare pentru industria românească (65,8%) şi, pe de altă parte, din materii prime şi materiale (3,7%).

Orientarea geografică a importurilor nu a înregistrat o modificare majoră, pe primele cinci locuri aflându-se Germania, Italia, Ungaria, Franţa, şi China cu peste 48% din importuri. Federaţia Rusă, important furnizor de materii prime, reprezintă 4% din importuri.

"Creşterea exporturilor reprezintă unul dintre cele mai sănătoase motoare de creştere economică. Evoluţia pozitivă a comerţului exterior şi, în special, a exporturilor demonstrează că economia României se află pe drumul cel bun" - a declarat ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Ion Ariton.

Institutul Naţional de Statistică a comunicat datele operative, care arată că în primele două luni ale anului 2011 exporturile României au fost de 6,92 miliarde euro, mai mari cu 41,9% decât volumul exporturilor în aceeaşi perioadă a anului 2010. Volumul importurilor este de 7,5 miliarde euro, ceea ce reprezintă o creştere de 25% faţă de primele două luni ale anului 2010.

Soldul balanţei comerciale din primele două luni ale anului 2011, în valoare de minus 582,4 milioane Euro, este inferior celui înregistrat în aceeaşi perioadă a anul 2010 (o scădere cu 541,5 milioane Euro).

În luna februarie, exporturile româneşti au înregistrat o creştere de 36,4%, valoare superioară ratei de creştere a exporturilor înregistrată în perioada similară a anului 2010, anul record al exporturilor pentru ultimele două decenii. Se continuă tendinţa de creştere a exporturilor româneşti, manifestată şi în luna ianuarie 2011 (creştere de 48%). Se păstrează, în acest fel, ritmul de creştere a exporturilor pentru o perioadă consecutivă de 16 luni (constant pozitiv).

Importurile aferente lunii februarie 2011 s-au cifrat la 3,89 miliarde euro şi au un ritm inferior de creştere, de 20,9%, semn al menţinerii investiţiilor din activitatea productivă.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Vizita de lucru a ambasadorului George Bologan în Regiunea Lombardia

24.02.2020

Ambasadorul României în Italia, George Bologan, se află în aceste zile într-o vizită de lucru în nordul Italiei. În Lombardia, șeful misiunii diplomatice a vizitat, la 24 februarie …

Măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 (coronavirus)

23.02.2020

Informăm cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Italiană că Guvernul italian a decretat starea de urgență în urma…

Participarea României la a XI-a ediție a Festivalului de Film Francofon din Roma

21.02.2020

România participă la ediția a XI-a a FRANCOFILM - Festivalul Filmului Francofon din Roma, prin proiecția filmului ”Mo”, regizat de Radu Dragomir. Inițiativa este susținută de…

Semnarea unei convenții de colaborare cu Institutul de Învățământ Superior "Ezio Vanoni" din Vimercate

20.02.2020

În perioada 24 februarie-1 martie, un grup de elevi de la Institutul de Învățământ Superior "Ezio Vanoni" din Vimercate va face o excursie în România, în cadrul proiectului…

        ​