România

România şi Franţa doresc o politică agricolă care garantează menţinerea activităţii agricole în întreaga UE

România şi Franţa doresc o politică agricolă comună (PAC) durabilă şi bazată pe cei doi piloni complementari (sprijin direct şi dezvoltare rurală), ceea ce garantează menţinerea unei activităţi agricole pe tot teritoriul Uniunii Europene, contribuind astfel la securitatea alimentară, au subliniat miniştrii agriculturii din România şi Franţa, Valeriu Tabără, respectiv Bruno Le Maire, în cadrul întâlnirii avute joi la Paris, informează un comunicat transmis de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Cu această ocazie, România a salutat poziţia guvernului francez şi german privind o politică agricolă comună durabilă după 2013, care reflectă, în esenţă, preocupările României.

PAC trebuie să asigure un nou regulament de piaţă pentru a proteja agricultorii de fluctuaţiile preţurilor, consideră cei doi miniştri, care au subliniat că protecţia agricultorilor faţă de fluctuaţiile preţurilor se realizează prin instrumente de piaţă mai eficiente şi mai active şi printr-o mai bună structurare a sectoarelor. În acest context, Valeriu Tabără şi omologul său francez au salutat propunerea Comisiei, privind o clauză generală privind distorsionarea pieţelor.

Franţa şi România consideră necesar ca bugetul PAC să fie pe măsura ambiţiilor. Repartizarea acestui buget între Statele Membre trebuie să fie echitabilă şi, de asemenea, sustenabilă. Conform sursei citate, Franţa şi România vor contribui la elaborarea unei metode pragmatice de repartizare.

"Bruno Le Maire şi Valeriu Tabără doresc consolidarea legitimităţii PAC prin înverzirea formelor de sprijin din cadrul primului pilon (sprijin direct - n.red.), pentru a fi simplu, lizibil şi adaptat la realităţile exploataţiilor agricole", se arată în comunicatul MADR.

În finalul întrevederii, cei doi miniştri au subliniat importanţa principiului reciprocităţii în negocierile comerciale internaţionale.

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a efectuat joi şi vineri o vizită în Republica Franceză, la invitaţia ministruluii francez al agriculturii, alimentaţiei, pescuitului, mediului rural şi amenajării teritoriului, Bruno Le Maire. Pe lângă convorbirile purtate cu omologul francez, Valeriu Tabără a mai avut întâlniri cu reprezentanţii Comisiei Senatoriale pentru afaceri europene, ai Adunării permanente a Camerelor pentru Agricultura (APCA), ai Federaţiei Naţionale a Cooperativelor Europene (FNCUMA), ai Institutului pentru Creşterea Animalelor şi ai Institutului Naţional de Cercetare în domeniul Zootehniei.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Vizita de lucru a ambasadorului George Bologan în Regiunea Lombardia

24.02.2020

Ambasadorul României în Italia, George Bologan, se află în aceste zile într-o vizită de lucru în nordul Italiei. În Lombardia, șeful misiunii diplomatice a vizitat, la 24 februarie …

Măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 (coronavirus)

23.02.2020

Informăm cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Italiană că Guvernul italian a decretat starea de urgență în urma…

Participarea României la a XI-a ediție a Festivalului de Film Francofon din Roma

21.02.2020

România participă la ediția a XI-a a FRANCOFILM - Festivalul Filmului Francofon din Roma, prin proiecția filmului ”Mo”, regizat de Radu Dragomir. Inițiativa este susținută de…

Semnarea unei convenții de colaborare cu Institutul de Învățământ Superior "Ezio Vanoni" din Vimercate

20.02.2020

În perioada 24 februarie-1 martie, un grup de elevi de la Institutul de Învățământ Superior "Ezio Vanoni" din Vimercate va face o excursie în România, în cadrul proiectului…

        ​