România

Traian Băsescu: Statele arabe din Golf reprezintă o prioritate pentru politica externă a României

Statele arabe din regiunea Golfului reprezintă o prioritate pentru politica externă a României, obiectivul principal fiind creşterea vizibilităţii ţării noastre în zonă şi atragerea interesului comunităţii oamenilor de afaceri locali faţă de oportunităţile de investiţii oferite de ţara noastră, a declarat preşedintele Traian Băsescu în Kuweit, la manifestările organizate cu prilejul a 50 de ani de la dobândirea independenţei acestui stat şi a 20 de ani de la eliberarea de sub ocupaţia irakiană.

În cadrul vizitei pe care a întreprins-o în această ţară în zilele de 25 şi 26 februarie, şeful statului român a reiterat, în cadrul întrevederii cu emirul statului Kuweit, şeicul Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah, interesul României faţă de consolidarea şi dezvoltarea cooperării bilaterale în domenii de activitate de interes comun, în special în sectorul economic; au fost punctate de asemenea oportunităţile de cooperare în domeniile energetic, industrial, agricultură şi turism.

Potrivit unui comunicat al Preşedinţiei, invitaţia adresată şefului statului român reprezintă o recunoaştere a contribuţiei pe care România a avut-o la eliberarea statului Kuweit de sub ocupaţia irakiană, dar şi a nivelului ridicat al relaţiei bilaterale.

Ca ţară care a deţinut preşedinţia Consiliului de Securitate al ONU în luna august a anului 1990, România a jucat un rol important în adoptarea rezoluţiilor Consiliului, în baza cărora a fost eliberat teritoriul Kuweitului.

În context, şeful statului român a anunţat organizarea la Bucureşti, în perioada 8 - 9 martie 2011, a Forumului Economic Consiliul de Cooperare al Golfului - România: Oportunităţi de afaceri din Europa Centrală şi de Sud-Est. Această iniţiativă face parte din strategia României de a asigura prezenţa românească directă în ţările membre ale CCG şi de atragere a investiţiilor din aceste state.

De asemenea, cei doi şefi de stat au abordat evoluţiile recente de pe scena politică a Africii de Nord şi a Orientului Mijlociu. A fost realizat un schimb de opinii cu privire la însemnătatea mişcărilor populare din regiuni şi a impactului evoluţiilor politicilor actuale asupra perspectivelor procesului de pace.

În cadrul aceleiaşi deplasări, preşedintele Traian Băsescu a avut o întrevedere cu şeicul Nasser Al-Mohammed Al-Ahmad Al-Sabah, primul-ministru al statului Kuweit.

Convorbirile au prilejuit o analiză a stadiului proiectelor iniţiate cu ocazia vizitei oficiale a preşedintelui României în Kuweit în 2008. Premierul kuweitian a exprimat aprecierea pentru iniţiativa României de a organiza Forumul Economic de la Bucureşti, în parteneriat cu Consiliul de Cooperare al Golfului, şi a confirmat interesul Kuweitului pentru eveniment.

Aceeaşi apreciere pentru iniţiativa României privind organizarea Forumului Economic au exprimat-o şi alţi şefi de delegaţii prezenţi în Kuweit, cu care a discutat şeful statului român.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Vizita de lucru a ambasadorului George Bologan în Regiunea Lombardia

24.02.2020

Ambasadorul României în Italia, George Bologan, se află în aceste zile într-o vizită de lucru în nordul Italiei. În Lombardia, șeful misiunii diplomatice a vizitat, la 24 februarie …

Măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 (coronavirus)

23.02.2020

Informăm cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Italiană că Guvernul italian a decretat starea de urgență în urma…

Participarea României la a XI-a ediție a Festivalului de Film Francofon din Roma

21.02.2020

România participă la ediția a XI-a a FRANCOFILM - Festivalul Filmului Francofon din Roma, prin proiecția filmului ”Mo”, regizat de Radu Dragomir. Inițiativa este susținută de…

Semnarea unei convenții de colaborare cu Institutul de Învățământ Superior "Ezio Vanoni" din Vimercate

20.02.2020

În perioada 24 februarie-1 martie, un grup de elevi de la Institutul de Învățământ Superior "Ezio Vanoni" din Vimercate va face o excursie în România, în cadrul proiectului…

        ​