România

Incluziunea socială a minorităţii rome, subiect de maximă actualitate pe agenda europeană

Incluziunea socială a minorităţii rome este un subiect de maximă actualitate pe agenda europeană, iar la nivelul Consiliului Europei (CoE) şi al UE trebuie găsită o soluţie echitabilă, umană şi durabilă în acest sens, a declarat, marţi, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, după întrevederea cu secretarul general al CoE, Thorbjorn Jagland.

"O mobilizare a energiei politice şi a responsabilităţii atât naţionale, cât şi comunitare în privinţa combaterii discriminării romilor este, de asemenea, un subiect de maximă actualitate, pentru că această minoritate europeană şi-a găsit mai multe patrii, a continuat, din păcate, să fie marginalizată, fie în ţările unde s-a stabilit, fie în ţările spre care migrează, în interiorul UE şi, din acest punct de vedere, trebuie să găsim o medie corectă între responsabilitatea fiecărui stat şi, totodată, o abordare multilaterală a acestui fenomen care este şi economic, social, cultural", a spus ministrul Baconschi.

Acesta consideră că nu mai puţin importantă este monitorizarea "vigilentă" a standardelor aplicate în materie de protecţie a minorităţilor naţionale şi şi-a exprimat convingerea că subiectul va fi atent monitorizat pe agenda organizaţiei de la Strasbourg.

Potrivit şefului diplomaţiei, de la admiterea sa în Consiliul Europei în 1993, România a rămas un membru "creativ, activ şi responsabil" al acestei organizaţii.

"Suntem unanim de acord că drepturile omului reprezintă baza şi motorul unei dezvoltări instituţionale şi economice sănătoase. Avem pe agenda noastră comună o serie de subiecte prioritate şi, printre ele, şi Republica Moldova. Am făcut o evaluare comună pozitivă asupra evoluţiilor recente din această ţară. Probabil că dezbaterile viitoare din Consiliul Europei vor ţine cont mai mult de fenomenul migraţiei, care s-a amplificat în ultimii ani şi care riscă să genereze tensiuni în anumite societăţi europene", a mai spus şeful diplomaţiei.

La rândul său, secretarul general al CoE a arătat că România este un "constructiv, activ şi important" membru al organizaţiei.

El a vorbit despre necesitatea combaterii noilor ameninţări continentale în contextul globalizării şi al Europei fără frontiere, cum ar fi crima organizată, corupţia, traficul de fiinţe umane, terorism, care se răspândesc mai uşor în prezent.

"Trebuie să fim mai activi în a combate aceste noi ameninţări, dar trebuie să le combatem prin principiile statului de drept. Avem convenţii unice pentru a combate aceste ameninţări şi trebuie să ne îmbunătăţim toate instrumentele pentru a putea fi capabili să o facem", a spus Thorbjorn Jagland.

Oficialul CoE s-a referit şi la ameninţările accentuate de criza economică şi noul mediu social, cum ar fi tendinţele xenofobe, tensiunile din interiorul societăţilor, protecţia minorităţilor, îndeosebi a celei rome.

"Consiliul Europei intervine ca o organizaţie pan-europeană pentru că aceste provocări trebuie abordate la nivel pan-european", a subliniat el.

De asemenea, cei doi oficiali au subliniat şi importanţa implicării mai active a CoE în implementarea standardelor democratice la nivelul tuturor celor 47 de state membre, precum şi în susţinerea schimbărilor democratice din ţările Africii de Nord.

"Noi avem instrumentele pentru a asista aceste ţări aşa cum am făcut în România, când România a trecut de la comunism la democraţie. Putem face acelaşi lucru şi în Mediterana pentru a ajuta aceste ţări să treacă de la dictatură şi opresiune la statul de drept. Avem o maşinărie excelentă pentru a ajuta aceste ţări care sunt o parte a spaţiului european", a arătat oficialul CoE.

Cei doi oficiali au trecut în revistă şi alte subiecte, cum ar fi evoluţiile din Balcanii Occidentali, Serbia, Ucraina, precum şi relaţia cu Federaţia Rusă.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Vizita de lucru a ambasadorului George Bologan în Regiunea Lombardia

24.02.2020

Ambasadorul României în Italia, George Bologan, se află în aceste zile într-o vizită de lucru în nordul Italiei. În Lombardia, șeful misiunii diplomatice a vizitat, la 24 februarie …

Măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 (coronavirus)

23.02.2020

Informăm cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Italiană că Guvernul italian a decretat starea de urgență în urma…

Participarea României la a XI-a ediție a Festivalului de Film Francofon din Roma

21.02.2020

România participă la ediția a XI-a a FRANCOFILM - Festivalul Filmului Francofon din Roma, prin proiecția filmului ”Mo”, regizat de Radu Dragomir. Inițiativa este susținută de…

Semnarea unei convenții de colaborare cu Institutul de Învățământ Superior "Ezio Vanoni" din Vimercate

20.02.2020

În perioada 24 februarie-1 martie, un grup de elevi de la Institutul de Învățământ Superior "Ezio Vanoni" din Vimercate va face o excursie în România, în cadrul proiectului…

        ​