România

Teodor Baconschi: Macedonia face eforturi constructive pentru un climat interetnic cât mai bun

Republica Macedonia face eforturi foarte constructive pentru a asigura un climat interetnic cât mai bun, iar pentru minoritatea vlahă de circa 150.000 s-au primit asigurări că se va bucura de acces la şcolarizare în limba maternă, precum şi de servicii religioase în limba maternă, a declarat miercuri ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, după întrevederea cu omologul său de la Skopje, Antonio Milososki.

"Totodată, am convenit ca să facem un inventar legat de restituirea proprietăţilor acestei minorităţi în Republica Macedonia", a declarat ministrul Baconschi, adăugând faptul că România va acţiona în continuare pentru finalizarea procesului de extindere al UE şi NATO cu tările din Balcanii de Vest.

La rândul său, oficialul din Republica Macedonia a menţionat că ţara sa este prima din regiune în privinţa nivelului de protecţie a drepturilor minorităţilor Din toate ţările din regiune, Macedonia este ţara în care protecţia drepturilor minorităţilor este la un nivel cel mai ridicat şi se încearcă păstrarea culturii, tradiţiei şi limbii comunităţii tradiţionale a vlahilor.

"România este un exemplu foarte bun din punct de vedere al expunerii minorităţilor în sistemele şi în Parlamentul României şi tocmai acest exemplu dat de România este garanţia cu care Republica Macedonia susţine România să devină membru al Comitetului pentru Drepturile Omului al ONU", organism în care Republica Macedonia speră să ajungă să facă parte în perioada 2013-2016.

De asemenea, ministrul Baconschi a arătat că România susţine continuarea unui dialog flexibil şi constructiv sub egida ONU între Skopje şi Atena cu privire la problema numelui oficial al Republicii Macedonia. "Suntem convinşi că ambele părţi vor manifesta suficientă înţelepciune politică pentru a depăşi acest subiect", a spus ministrul Baconschi.

Pe de altă parte, ministrul Milososki a arătat că guvernul său speră să rezolve cât mai repede această neînţelegere cu Grecia, fără să se pună însă în pericol identitatea naţiunii sale.

"Macedonia este pregătită să continue negocierile cu Grecia sub patronajul ONU şi să domine puterea argumentului şi nu puterea să fie cea care domină argumentele. Am dori din partea Atenei să avem o comportare mult mai europeană în vederea numelui şi simbolurilor naţionale. Precum în România există o regiune Moldova, dar există şi o ţară cu numele Moldova, aşa am dori ca şi vecinii noştri să nu facă din această situaţie un caz", a spus oficialul din Republica Macedonia, adăugând că Skopje ar dori ca Atena să recunoască drepturile minorităţilor la acelaşi standard ca în Republica Macedonia, inclusiv ale celei vlaho-aromâne.

Cei doi oficiali au semnat cu această ocazie şi un Memorandum de cooperare în domeniul integrării europene şi euroatlantice între cele două ministere de Externe, precum şi un Memorandumului de înţelegere privind cooperarea dintre Institutul Diplomatic Român al MAE din România şi Direcţia pentru Academia Diplomatică a MAE din Republica Macedonia.

"Însă este important ca întregul cadru juridic bilateral să fie completat şi actualizat. Ne-am propus finalizarea negocierilor pe texte legate de cooperarea în educaţie, în ştiinţă şi cultură, în domeniul militar şi între ministerele de justiţie din cele două ţări", a spus ministrul Baconschi.

El a mai arătat că relaţiile excelente dintre cele două ţări sunt indicate şi de creşterea din schimburile economice. "Companii româneşti ar putea participa la licitaţii pentru dezvoltarea sistemului energetic naţional al Macedoniei. De asemenea, putem fi utili în dezvoltarea infrastructurii de IT a statului macedonean", a subliniat oficialul român.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Vizita de lucru a ambasadorului George Bologan în Regiunea Lombardia

24.02.2020

Ambasadorul României în Italia, George Bologan, se află în aceste zile într-o vizită de lucru în nordul Italiei. În Lombardia, șeful misiunii diplomatice a vizitat, la 24 februarie …

Măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 (coronavirus)

23.02.2020

Informăm cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Italiană că Guvernul italian a decretat starea de urgență în urma…

Participarea României la a XI-a ediție a Festivalului de Film Francofon din Roma

21.02.2020

România participă la ediția a XI-a a FRANCOFILM - Festivalul Filmului Francofon din Roma, prin proiecția filmului ”Mo”, regizat de Radu Dragomir. Inițiativa este susținută de…

Semnarea unei convenții de colaborare cu Institutul de Învățământ Superior "Ezio Vanoni" din Vimercate

20.02.2020

În perioada 24 februarie-1 martie, un grup de elevi de la Institutul de Învățământ Superior "Ezio Vanoni" din Vimercate va face o excursie în România, în cadrul proiectului…

        ​