România

Traian Băsescu a discutat cu Herman van Rompuy despre Mecanismul de Stabilitate a zonei Euro

Preşedintele Traian Băsescu a discutat, joi, la Bucureşti, cu preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, despre finanţarea Mecanismului de Stabilitate pentru zona Euro, prilej cu care a solicitat oficialului UE un mod de calculare a contribuţiei fiecărui stat membru al Uniuni care să nu pună România în dificultate.

"Voi spune doar câteva cuvinte legate de susţinerea noastră pentru modificarea Tratatului de la Lisabona în vederea instituirii Mecanismului European de Stabilitate, iar în discuţie am insistat asupra unui aspect legat de contribuţia fiecărui stat membru al Uniunii la finanţarea Mecanismului de Stabilitate. Aici, avem o singură problemă asupra căreia am atenţionat pe domnul preşedinte: distribuţia contribuţiei, aşa cum ea este acceptată de cea mai mare parte a statelor, ar dezavantaja România. De aceea, am solicitat un mod de calculare a contribuţiei care să nu ne pună în dificultate", a declarat, joi, preşedintele Traian Băsescu, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni, la finalul convorbirilor oficiale cu van Rompuy.

Preşedintele Băsescu a mai precizat că a mai fost făcută şi o analiză atentă legată de Pactul de creştere a competitivităţii.

"O analiză atentă a fost făcută legat de Pactul de creştere a competitivităţii şi ne bucură faptul că domnul preşedinte va transmite în zilele următoare o propunere revizuită legată de adăugarea unor elemente la ceea ce task-force-ul condus de domnia sa ne-a prezentat la Consiliul din decembrie. Este vorba de acele propuneri legate de politica privind costul unitar al forţei de muncă şi nivelul de competitivitate, legat de politica privind sustenabilitatea finanţelor publice. Şi, de asemenea, propuneri privind politici de stimulare a concurenţei", a spus Băsescu.

Herman van Rompuy a salutat "implementarea foarte viguroasă" de către România a programului convenit cu UE şi FMI, declarându-se "încântat" că ţara noastră a reuşit să treacă pe o "tendinţă pozitivă din punct de vedere economic".

"Vreau să salut implementarea foarte viguroasă a programului comun cu UE şi cu FMI de către România. Eforturile făcute de ţara dumneavoastră, domnule preşedinte, au contribuit la stabilizarea situaţiei şi sunt încântat că România a reuşit să treacă pe o tendinţă pozitivă din punct de vedere economic, pentru că FMI aşteaptă o creştere de 1,5% din PIB în 2011 şi apoi una de 4,5% din PIB, în 2012. România a realizat nişte evoluţii importante, a stabilizat economia, a consolidat finanţele publice şi a conservat o stabilitate a sistemului financiar, asta în plină criză financiară la nivel global", a spus Herman van Rompuy, în declaraţia de presă susţinută la finalul convorbirilor oficiale pe care le-a avut cu preşedintele Traian Băsescu.

El a făcut câteva aprecieri şi cu privire la faptul că România a consolidat cadrul politicilor macroeconomice.

"De asemenea, a consolidat cadrul politicilor macroeconomice, legea responsabilităţii fiscale şi cea a salariilor unitare, a permis şi va continua să permită păstrarea unor finanţe publice pe o cale durabilă şi va menţine deficitul public în limita celor 3% din PIB, până în 2012. Ştim că aceste eforturi nu sunt întotdeauna populare, însă, sunt necesare pentru prosperitatea viitoare", a adăugat preşedintele Consiliului European.

Potrivit acestuia, discuţiile cu şeful statului român au vizat deciziile luate la ultimul Consiliul European în privinţa domeniului energetic.

"Am început discuţiile cu urmărirea evoluţiilor de la ultimul Consiliu European şi decizia care a fost luată în privinţa domeniului energetic, decizii care sunt ambiţioase şi care vor contribui la securizarea rezervei noastre energetice în viitor. Trebuie să ne asigurăm că vom atinge obiectivele stabilite şi aş vrea să îi mulţumesc preşedintelui Traian Băsescu, care s-a implicat personal foarte mult în discuţiile legate de acest subiect", a precizat van Rompuy.

Preşedintele Consiliului European a declarat, de asemenea, că preşedintele Traian Băsescu l-a informat cu privire la activităţile realizate pentru aderarea României la Schengen, declarându-se "impresionat" de rezultatele ţării noastre în acest sens.

"Sunt conştient de faptul că obiectivul aderării la Schengen este de o importanţă esenţială pentru cetăţenii români. Preşedintele m-a informat cu privire la activităţile extraordinare care au fost realizate pentru respectarea condiţiilor tehnice pentru candidatura la acquisul Schengen şi sunt impresionat de rezultate. Problema va fi rediscutată, curând, în cadrul Consiliului. Premierul ungar mi-a spus că este hotărât să acorde o prioritate importantă aderării Bulgariei şi României la Schengen", a afirmat preşedintele Consiliului European.

El a mai spus că o altă prioritate pentru Consiliul European o reprezintă şi problema romilor şi mai ales integrarea socială a acestora, pentru care este nevoie de o abordare integrantă, ce presupune crearea de locuri de muncă, acces la sănătate, educaţie.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES 

 

Vizita de lucru a ambasadorului George Bologan în Regiunea Lombardia

24.02.2020

Ambasadorul României în Italia, George Bologan, se află în aceste zile într-o vizită de lucru în nordul Italiei. În Lombardia, șeful misiunii diplomatice a vizitat, la 24 februarie …

Măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 (coronavirus)

23.02.2020

Informăm cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Italiană că Guvernul italian a decretat starea de urgență în urma…

Participarea României la a XI-a ediție a Festivalului de Film Francofon din Roma

21.02.2020

România participă la ediția a XI-a a FRANCOFILM - Festivalul Filmului Francofon din Roma, prin proiecția filmului ”Mo”, regizat de Radu Dragomir. Inițiativa este susținută de…

Semnarea unei convenții de colaborare cu Institutul de Învățământ Superior "Ezio Vanoni" din Vimercate

20.02.2020

În perioada 24 februarie-1 martie, un grup de elevi de la Institutul de Învățământ Superior "Ezio Vanoni" din Vimercate va face o excursie în România, în cadrul proiectului…

        ​