România

România şi Grupul de la Vişegrad susţin aprofundarea Parteneriatului Estic

Succesul Parteneriatului Estic va depinde de sprijinul tuturor statelor membre ale Uniunii Europene, iar ţările cărora li se adresează trebuie să folosească acest instrument al Politicii Europene de Vecinătate (PEV) pentru a avansa pe calea reformelor menite să le aducă mai aproape de UE, au apreciat reprezentanţi ai statelor Grupului de la Vişegrad (V4 -Cehia, Polonia, Slovacia şi Ungaria) şi României, participanţi la o conferinţă organizată miercuri la Bucureşti.

Evenimentul, intitulat "Contribuţia Statelor Vişegrad şi a României la dimensiunea estică a PEV" şi organizat de Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti şi de Ambasada Slovaciei, a prilejuit reafirmarea sprijinului acestor state faţă de Parteneriatul Estic (PaE), creat în mai 2009 în scopul întăririi acestei dimensiuni şi ca o reacţie la iniţiativa franceză de creare a Uniunii pentru Mediterana (UMP).

În intervenţia sa din deschidere, secretarul de stat în MAE român Bogdan Aurescu a subliniat desfăşurarea într-un moment oportun a acestei conferinţe, la numai o zi după ce Grupul de la Vişegrad a aniversat 20 de la înfiinţare, dar şi într-o perioadă în care preşedinţia UE este asigurată de Ungaria, care va fi urmată de un alt stat al Grupului, Polonia.

"România este un partener adevărat al V4, cu care împărtăşeşte aceleaşi viziuni", a declarat Bogdan Aurescu, care a asigurat că, prin sprijinul oferit, România promovează poziţia PaE în UE.

Oficialul român a amintit de asemenea, de înfiinţarea, în februarie 2008, a iniţiativei UE de cooperare regională Sinergia Mării Negre, apreciind-o drept complementară la PaE.

Secretarul de stat a subliniat şi importanţa principiului diferenţierii, conform căruia angajamentul UE să depindă de eforturile depuse de fiecare stat partener, menţionând că Republica Moldova este statul care a înregistrat cele mai multe progrese în cadrul PaE.

În ceea ce priveşte aspectul financiar al angajamentului UE în regiune, Aurescu a precizat că "nimic nu se face gratis" şi că România încurajează orice efort suplimentar din partea UE şi de gestionare eficientă a acestor fonduri.

Parteneriatul Estic are ca obiective aducerea mai aproape a celor şase state partenere (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina) de Uniunea Europeană, promovarea stabilităţii, bunei guvernări şi dezvoltării economice în regiune printr-un angajament mai puternic al statelor UE faţă de aceşti parteneri, în interes reciproc. Bazele acestui parteneriat sunt valorile comune ale democraţiei, statului de drept, respectării drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale, economiei de piaţă şi dezvoltării durabile, iar instrumentele sunt încheierea de acorduri de asociere, acorduri de liber-schimb aprofundate şi cuprinzătoare, facilitarea circulaţiei spre UE, obiectivul pe termen lung al eliminării vizelor pentru cetăţenii acestor state, interconectarea şi integrarea pieţelor energetice.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Vizita de lucru a ambasadorului George Bologan în Regiunea Lombardia

24.02.2020

Ambasadorul României în Italia, George Bologan, se află în aceste zile într-o vizită de lucru în nordul Italiei. În Lombardia, șeful misiunii diplomatice a vizitat, la 24 februarie …

Măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 (coronavirus)

23.02.2020

Informăm cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Italiană că Guvernul italian a decretat starea de urgență în urma…

Participarea României la a XI-a ediție a Festivalului de Film Francofon din Roma

21.02.2020

România participă la ediția a XI-a a FRANCOFILM - Festivalul Filmului Francofon din Roma, prin proiecția filmului ”Mo”, regizat de Radu Dragomir. Inițiativa este susținută de…

Semnarea unei convenții de colaborare cu Institutul de Învățământ Superior "Ezio Vanoni" din Vimercate

20.02.2020

În perioada 24 februarie-1 martie, un grup de elevi de la Institutul de Învățământ Superior "Ezio Vanoni" din Vimercate va face o excursie în România, în cadrul proiectului…

        ​