România

Adam Michnik: Îmi place să privesc România în oglinda poloneză şi Polonia în oglinda românească

Istoricul, eseistul şi jurnalistul politic polonez Adam Michnik a afirmat, luni, la Bucureşti, că România este o ţară care îl fascinează, prin faptul că are o istorie similară cu cea a Poloniei.

"Îmi place să privesc România în oglinda poloneză şi Polonia în oglinda românească", a spus Michnik, pentru care cele două ţări reprezintă "destinaţii fericite".

Adam Michnik a participat la un inedit dialog cu scriitorul şi eseistul român Andrei Pleşu, organizat de Filarmonica "George Enescu", Institutul Polonez din Bucureşti şi Institutul Cultural Român pe scena Ateneului Român.

Michnik a declarat că nutreşte o apreciere deosebită pentru aceia care "au rămas", deşi nu are "nimic împotriva imgranţilor".

"Sistemul comunist a dorit să ne înveţe ceva nou despre cultură, despre istorie, iar cineva care scria despre Dante, despre Shakespeare şi nu-l citea pe Stalin iubea valorile fundamentale ale culturii europene", a declarat acesta, convins că "dacă ceva a rezistat în cultura poloneză şi română s-a datorat acestor oameni care nu s-au dus pe baricade", a apreciat Adam Michnik.

El consideră că "întotdeauna se vor găsi persoane care să spună că n-ai fost îndeajuns erou, sau că n-ai fost până la capăt erou", ceea ce a apreciat a fi "o atitudine bolşevică".

Răfuiala cu totalitarismul, cu fascismul şi comunismul, este o datorie a intelectualilor, dar ea nu trebuie să devină un instrument, consideră jurnalistul politic polonez . "Ceea ce observăm azi este un anticomunism fără simptome, darul unei reconcilieri întârziate, cum spune Helmuth Kohl", a opinat Michnik.

El este de parere ca trebuie terminat cu logica revanşei. "Sigur, când cineva a făcut o greşeală, trebuie pedepsit, dar nu de politic. Atunci când politica intră în tribunal justiţia iese pe partea cealaltă", a spus Adam Michnik.

El a răspuns unei întrebări a interlocutorului său român referitoare la timpul care-i rămâne pentru a se gândi la moarte că "Judecata de Apoi are loc în fiecare zi". "Fiecare clipă a vieţii noastre se poate dovedi ultima, de aceea în orice moment trebuie să fii atent să nu faci vreo porcărie", a spus, în finalul dialogului, Adam Michnik.

Adam Michnik, redactor-şef al cotidianului de mare tiraj "Gazeta Wyborcza", a devenit o figură emblematică a opoziţiei ilegale, democratice din Polonia anilor 1968-1989 în urma activităţii sale de disident, legată, în special, de sindicatul "Solidaritatea" şi a fost închis timp de şase ani.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Vizita de lucru a ambasadorului George Bologan în Regiunea Lombardia

24.02.2020

Ambasadorul României în Italia, George Bologan, se află în aceste zile într-o vizită de lucru în nordul Italiei. În Lombardia, șeful misiunii diplomatice a vizitat, la 24 februarie …

Măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 (coronavirus)

23.02.2020

Informăm cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Italiană că Guvernul italian a decretat starea de urgență în urma…

Participarea României la a XI-a ediție a Festivalului de Film Francofon din Roma

21.02.2020

România participă la ediția a XI-a a FRANCOFILM - Festivalul Filmului Francofon din Roma, prin proiecția filmului ”Mo”, regizat de Radu Dragomir. Inițiativa este susținută de…

Semnarea unei convenții de colaborare cu Institutul de Învățământ Superior "Ezio Vanoni" din Vimercate

20.02.2020

În perioada 24 februarie-1 martie, un grup de elevi de la Institutul de Învățământ Superior "Ezio Vanoni" din Vimercate va face o excursie în România, în cadrul proiectului…

        ​