România

Bilanţ de etapă la un an de la preluarea mandatului ministerial

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a prezentat miercuri, 9 februarie, în cadrul unei conferinţe de presă, bilanţul privind primul an de la preluarea mandatului ministerial.

„România a fost, în 2010, activă internaţional şi angajată în continuarea construcţiei europene. 2011 nu va face decât să confirme şi să intensifice eforturile anului trecut. Voi promova în anul 2011 o diplomaţie inteligentă, echilibrată, activă, demnă şi, de ce nu?, îndrăzneaţă. Eforturile noastre de concepţie şi acţiune trebuie să devină mai vizibile. Diplomaţia reactivă trebuie să fie înlocuită de o atitudine activă, atât în cadrul Uniunii Europene, cât şi în plan internaţional”, a declarat Teodor Baconschi.

Şeful diplomaţiei române a prezentat proiectele de anvergură lansate în primul an de la preluarea mandatului şi priorităţile anului în curs: adoptarea legii votului prin corespondenţă, Strategia UE pentru Regiunea Dunării, reprezentarea României în SEAE, aderarea la spaţiul Schengen, dezvoltarea unui serviciu diplomatic activ şi transparent, relaţiile cu Republica Moldova şi cu spaţiile prioritare şi sprijinirea reprezentanţilor mediului naţional de afaceri.

Teodor Baconschi a reiterat importanţa legii votului prin corespondenţă şi a exprimat speranţa că proiectul legii va putea trece prin Parlament, până la sfârşitul acestui an, în contextul în care proiectul beneficiază de o susţinere politică transpartinică. „Această lege extinde baza de acces la democraţie pentru aproape 3 milioane de compatrioţi. Este o reparare a unei nedreptăţi la care au fost supuşi conaţionalii noştri din diaspora, în condiţiile în care numai 4,7% dintre românii care trăiesc în diaspora au putut vota la ultimele alegeri”, a declarat ministrul.

În ceea ce priveşte agenda europeană, şeful diplomaţiei române a enumerat adoptarea oficială a Strategiei UE pentru Regiunea Dunării la Consiliul European din 24 iunie, consolidarea prezenţei româneşti în Serviciul European de Acţiune Externă şi aderarea României la spaţiul Schengen.

Referindu-se la Strategia UE pentru Regiunea Dunării, ministrul Baconschi a evidenţiat principalele avantaje pe care le aduce concretizarea acesteia, printre care: modernizarea în domeniul competitivităţii şi al atractivităţii oraşelor şi satelor de pe malul românesc al Dunării, crearea de locuri de muncă şi dezvoltarea de proiecte de afaceri, noi standarde de mediu - proiecte pentru construirea de staţii de epurare a apei în toate oraşele importante de pe Dunăre, elaborarea unui sistem de monitorizare a ecosistemelor, o mai bună navigabilitate pe tot parcursul fluviului şi pe toată durata anului; perspectiva de a finaliza canalul Dunăre-Bucureşti, două noi proiecte de poduri între România şi Bulgaria, generalizarea internetului de bandă largă pentru mediul rural; o cale ferată rapidă Budapesta – Bucureşti – Constanţa şi iniţierea unei dimensiuni de cercetare în domeniu - un Institut internaţional pentru Delta Dunării şi Marea Neagră.

„Cifra de resurse disponibile este însemnată, circa 40 de miliarde de euro pentru actualul exerciţiu bugetar al Uniunii, până în 2013, aşa încât sunt convins că există iniţiative şi proiecte care au nevoie de aceste resurse financiare până la cele mai mici sate din Delta Dunării”, a arătat şeful diplomaţiei române.

Teodor Baconschi a reiterat faptul că aderarea la Schengen a constituit şi constituie o prioritate sectorială pentru MAE. „Suntem pregătiţi să aderăm la spaţiul Schengen; după 7 evaluări, raportul de ţară al României a fost adoptat. Sperăm ca în iunie, până la sfârşitul preşedinţiei ungare, să avem o decizie politică cu o dată clară pentru a doua parte a anului”, a reafirmat ministrul.

Ministrul Baconschi a evidenţiat eforturile României în vederea asigurării unei reprezentări adecvate a ţării noastre în Serviciul European de Acţiune Externă, care s-au concretizat, deocamdată, prin numirea ambasadorului Viorel Isticioaia-Budura în poziţia de director general pentru gestionarea relaţiilor cu Asia în cadrul echipei de conducere a SEAE. România va continua demersurile pentru promovarea activă a candidaturilor naţionale în cadrul SEAE. „Nu ne-am oprit şi nu ne vom opri aici cu lobby-ul pentru candidaţi români. Cred că în curând vor fi selectaţi la nivele de lucru şi alţi reprezentanţi ai diplomaţiei româneşti”, a arătat şeful diplomaţiei române.

Referindu-se la relaţiile cu Republica Moldova, ministrul Baconschi a evidenţiat dinamismul şi aprofundarea dialogului bilateral şi a reafirmat sprijinul României pentru parcursul european al acestei ţări. „Ne interesează foarte mult rezultatul bun al Grupului de Prieteni europeni ai Republicii Moldova, pe care l-am iniţiat împreună cu Franţa şi care trebuie să continue cu întâlniri la Bruxelles, Luxemburg sau Chişinău într-un format cât mai larg, pentru a continua să acordăm un sprijin politic explicit, ferm, agendei europene a guvernului de la Chişinău”, a explicat şeful diplomaţiei române.

În relaţiile cu vecinătatea estică, ministrul Baconschi a pus accent pe necesitatea ca etnicii români din statele vecine să se bucure de standarde europene în materie de drepturi fundamentale şi protecţie a minorităţilor. Totodată, a menţionat prioritatea specială pe care o va acorda în continuare relaţiilor cu Federaţia Rusă.

Şeful diplomaţiei române a trecut în revistă dialogul cu parteneri precum Germania, Franţa, Italia, Ungaria, Polonia, Marea Britanie, Turcia, Bulgaria, Spania şi Portugalia, care a cunoscut o intensificare substanţială. Referindu-se la Germania, ministrul Baconschi a afirmat: „Avem toate premisele: o relaţie economică solidă, un dialog politic bazat pe încredere şi corectitudine, astfel încât să punem în valoare această relaţie bună a României cu motorul economic al Uniunii Europene”.

De asemenea, ministrul Baconschi a evidenţiat faptul că relaţia cu Franţa trebuie să revină la normal, în conformitate cu obiectivele Parteneriatului strategic existent între cele două ţări. „Dorinţa ambelor părţi, exprimată şi printr-o scrisoare pe care am primit-o ieri din partea doamnei Michelle Alliot-Marie, este de a reveni la normal, de a ne concentra pe actualizarea foii de parcurs cu proiecte concrete între cele două guverne şi de a rezolva împreună, prin conlucrare foarte strânsă, toate problemele legate de cele două subiecte sensibile: incluziunea socială a romilor şi chestiunile legate de Schengen”, a precizat Baconschi.

Alte activităţi pe linie bilaterală au inclus implementarea Parteneriatului strategic consolidat româno-italian, fiind stabilită o dată concretă pentru şedinţa comună de guvern. Totodată, România şi-a stabilit priorităţile pentru preşedinţiile ungară şi polonă ale Consiliului European, în cooperare directă cu miniştrii de externe din cele două state.

În ceea ce priveşte relaţiile cu SUA, ministrul Baconschi a reiterat importanţa Parteneriatului Strategic şi speranţa ca participarea României la dezvoltarea sistemului de apărare antirachetă în Europa să poată fi încheiată cu succes prin finalizarea negocierilor, dar şi prin implementarea propriu-zisă a programului.

Şeful diplomaţiei române a pledat pentru dezvoltarea unui serviciu diplomatic activ, transparent şi mobilizat. A evidenţiat intenţia de a întări relaţiile cu parteneri tradiţionali din Orientul Mijlociu, America Latină şi Asia, prin iniţierea de proiecte integrate. În acest context, a făcut referire la forumul economic România - Consiliul de Cooperare al Golfului, care se va desfăşura la Bucureşti, la începutul lunii martie. „Sperăm ca România să poată deveni pentru aceşti importanţi investitori un hub pentru Europa Centrală”, a declarat oficialul român.

Ultimul aspect abordat în cadrul conferinţei de presă l-a constituit prezentarea demersurilor întreprinse de MAE pentru sprijinirea reprezentanţilor mediului naţional de afaceri. „MAE a stabilit câteva parteneriate cu mari companii româneşti sau reprezentanţe ale unor companii multinaţionale şi cu structuri reprezentative ale comunităţii de afaceri. Am avut un dialog susţinut în contextul Consiliului de Export pentru concretizarea centrelor de promovare comercială în câteva puncte, Moscova, Beijing, Cairo şi Chişinău”, a concluzionat ministrul Afacerilor Externe.


Sursa: Ministerul Afacerilor Externe     

  

Vizita de lucru a ambasadorului George Bologan în Regiunea Lombardia

24.02.2020

Ambasadorul României în Italia, George Bologan, se află în aceste zile într-o vizită de lucru în nordul Italiei. În Lombardia, șeful misiunii diplomatice a vizitat, la 24 februarie …

Măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 (coronavirus)

23.02.2020

Informăm cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Italiană că Guvernul italian a decretat starea de urgență în urma…

Participarea României la a XI-a ediție a Festivalului de Film Francofon din Roma

21.02.2020

România participă la ediția a XI-a a FRANCOFILM - Festivalul Filmului Francofon din Roma, prin proiecția filmului ”Mo”, regizat de Radu Dragomir. Inițiativa este susținută de…

Semnarea unei convenții de colaborare cu Institutul de Învățământ Superior "Ezio Vanoni" din Vimercate

20.02.2020

În perioada 24 februarie-1 martie, un grup de elevi de la Institutul de Învățământ Superior "Ezio Vanoni" din Vimercate va face o excursie în România, în cadrul proiectului…

        ​