România

Traian Băsescu a vorbit la Bruxelles despre interconectarea Serbiei şi R. Moldova în cazul pieţei unice a energiei

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri seară, la Bruxelles, că România a susţinut, în cadrul dezbaterii din Consiliul European a temei privind piaţa unică a energiei, interconectarea cu ţări precum Serbia sau Republica Moldova.

"Consiliul a avut două teme principale, finalizate cu concluzii. Una s-a referit la energii - este primul Consiliu dedicat temei energiei. Problematica s-a mai abordat, dar acest Consiliu are o concluzie destinată formării pieţei unice a energiei în Uniunea Europeană. Ceea ce înseamnă că, până în 2014, toate reglementările legate de piaţa unică a energiei trebuie să fie în vigoare, iar până în 2015 nu trebuie să existe pe teritoriul UE nicio insulă energetică, adică nicio zonă UE care să fie izolată. Piaţa unică a energiei se referă la piaţa gazelor şi la piaţa energiei electrice. Este interesant că se are în atenţie şi interconectarea cu ţări care nu sunt în mod necesar în UE, ca spre exemplu, Serbia şi R. Moldova - este susţinerea noastră pentru cele două ţări. Urmează să vedem cum vom putea în bugetul Uniunii Europene interconecta şi cele două ţări", a afirmat şeful statului.

Potrivit acestuia, unificarea pieţei energetice ar avea ca rezultat diminuarea riscului ca o ţară să poată rămâne neaprovizionată.

"Acest obiectiv va permite, spre exemplu, României să-şi suplimenteze necesarul de gaze, fie de la Gazprom, fie găseşte extrase în Marea Nordului. (...) Este una dintre cele mai importante decizii care vizează securitatea energetică. Este vorba şi de unificarea pieţei gazelor şi de piaţa energiei electrice", a explicat preşedintele Băsescu.

În ceea ce priveşte domeniul inovării, preşedintele a spus că s-a constatat nevoia de creştere a resurselor alocate inovării şi cercetării, ca un prim pas spre creşterea competitivităţii economiei UE.

"Aici a fost intervenţia noastră - ca în politica de realizare a preţurilor pieţei la nivelul UE, să se ţină cont de persoanele vulnerabile. Deci, va trebui găsită o formulă - ori de subvenţionare ori de alocare la un preţ suportabil pentru orice persoană", a precizat şeful statului.

El a mai spus că s-a adoptat un document premergător deciziei care urmează să se ia în luna martie a.c., având ca obiectiv în primul rând consolidarea fiscală financiară a Zonei Euro. "Vă pot spune, spre exemplu, că în interiorul acestei politici unice se abordează inclusiv problema unei vârste unice de pensionare, a unui sistem de taxe şi impozite unic. La definitivarea documentelor pot participa şi statele care nu sunt în Zona Euro, pentru că sunt viitori membri ai zonei şi îi afectează", a mai spus preşedintele Traian Băsescu.

 

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

 

Vizita de lucru a ambasadorului George Bologan în Regiunea Lombardia

24.02.2020

Ambasadorul României în Italia, George Bologan, se află în aceste zile într-o vizită de lucru în nordul Italiei. În Lombardia, șeful misiunii diplomatice a vizitat, la 24 februarie …

Măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 (coronavirus)

23.02.2020

Informăm cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Italiană că Guvernul italian a decretat starea de urgență în urma…

Participarea României la a XI-a ediție a Festivalului de Film Francofon din Roma

21.02.2020

România participă la ediția a XI-a a FRANCOFILM - Festivalul Filmului Francofon din Roma, prin proiecția filmului ”Mo”, regizat de Radu Dragomir. Inițiativa este susținută de…

Semnarea unei convenții de colaborare cu Institutul de Învățământ Superior "Ezio Vanoni" din Vimercate

20.02.2020

În perioada 24 februarie-1 martie, un grup de elevi de la Institutul de Învățământ Superior "Ezio Vanoni" din Vimercate va face o excursie în România, în cadrul proiectului…

        ​