România

T. Baconschi: NATO trebuie să asigure un echilibru între armamentul nuclear, cel convenţional şi apărarea antirachetă

România consideră că Alianţa trebuie să asigure un echilibru între dimensiunea nucleară, cea convenţională şi apărarea antirachetă, în vederea asigurării unei descurajări eficiente împotriva unei game largi de ameninţări, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, în intervenţia susţinută sâmbătă la lucrările Conferinţei pentru politici de securitate de la Munchen.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, şeful diplomaţiei române a reafirmat ataşamentul României pentru consolidarea regimului de control al armelor convenţionale în Europa pe baza reciprocităţii, transparenţei şi acordului statului-gazdă.

"România consideră că Alianţa trebuie să asigure un echilibru între dimensiunea nucleară, cea convenţională şi apărarea antirachetă, în vederea asigurării unei descurajări eficiente împotriva unei game largi de ameninţări. NATO are nevoie de un sistem de apărare antirachetă, capabil să răspundă eficient riscurilor generate de proliferarea tehnologiilor pentru rachete balistice", a descris ministrul român rolul NATO în domeniul neproliferării şi cooperării internaţionale pentru asigurarea securităţii şi stabilităţii la nivel global, menţionează comunicatul MAE.

În ceea ce priveşte securitatea energetică, ministrul Baconschi a subliniat importanţa cooperării atât între organismele competente la nivel intern, cât şi între actorii statali şi organizaţiile internaţionale pentru prevenirea şi combaterea acestui tip de infracţiuni, adăugând că România s-a aflat printre aliaţii care au pus un accent deosebit pe asigurarea unei raportări adecvate a Alianţei la riscurile şi ameninţările de tip nou la adresa securităţii, evidenţiază sursa citată..

Sesiunea de sâmbătă a Conferinţei de la Munchen a fost deschisă de Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon. În cadrul sesiunilor au mai luat cuvântul secretarul de stat american Hillary Rodham Clinton, Preşedintele CE, Herman Van Rompuy, ministrul de externe rus Serghei Lavrov, senatorul american John McCain. Principalele subiecte dezbătute au vizat eforturile internaţionale în domeniile neproliferării, dezarmării şi controlului armamentelor, securitatea cibernetică şi evoluţiile din lumea arabă.

În cadrul secţiunii dedicate evoluţiilor din lumea arabă, discuţiile s-au concentrat asupra situaţiei actuale din Egipt. Vorbitorii au arătat că evenimentele din regiune denotă necesitatea implementării unor reforme politice, iar comunitatea internaţională trebuie să contribuie la procesele democratice prin mobilizarea şi adaptarea instrumentelor de cooperare existente, în susţinerea reformelor politice, economice şi sociale în ţările din zonă, menţionează sursa citată.

Conferinţa internaţională de la München este unul dintre cele mai prestigioase forumuri de securitate, care se desfăşoară anual şi reuneşte în mod tradiţional importanţi factori de decizie la nivel mondial în materie de securitate şi apărare. Evenimentul se remarcă pentru că permite dezbateri şi schimburi de idei informale pe teme ce ţin atât de actualitate, cât şi de perspectivă.

Ediţia din acest an reuneşte personalităţi din toate regiunile globului, printre aceştia figurând Herman van Rompuy, preşedintele Consiliului European, Hamid Karzai, preşedintele Republicii Islamice Afganistan, Toomas Ilves, preşedintele Estoniei, Angela Merkel, cancelarul Republicii Federale Germania, baroneasa Catherine Ashton, Înalt Reprezentant UE pentru politica externă şi de securitate, Serghei Ivanov, vice-prim-ministrul Federaţiei Ruse, Hillary Rodham Clinton, secretarul de stat al SUA, Thomas Donilon, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui SUA, Michèle Alliot-Marie, ministrul francez al Afacerilor Externe. De asemenea, participă secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, şi preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick.

Forumul se va încheia duminică cu dezbateri în cadrul secţiunilor "Provocări la adresa securităţii globale şi regionale" şi "NATO şi Afganistan: O abordare regională?".

 

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

 

Vizita de lucru a ambasadorului George Bologan în Regiunea Lombardia

24.02.2020

Ambasadorul României în Italia, George Bologan, se află în aceste zile într-o vizită de lucru în nordul Italiei. În Lombardia, șeful misiunii diplomatice a vizitat, la 24 februarie …

Măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 (coronavirus)

23.02.2020

Informăm cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Italiană că Guvernul italian a decretat starea de urgență în urma…

Participarea României la a XI-a ediție a Festivalului de Film Francofon din Roma

21.02.2020

România participă la ediția a XI-a a FRANCOFILM - Festivalul Filmului Francofon din Roma, prin proiecția filmului ”Mo”, regizat de Radu Dragomir. Inițiativa este susținută de…

Semnarea unei convenții de colaborare cu Institutul de Învățământ Superior "Ezio Vanoni" din Vimercate

20.02.2020

În perioada 24 februarie-1 martie, un grup de elevi de la Institutul de Învățământ Superior "Ezio Vanoni" din Vimercate va face o excursie în România, în cadrul proiectului…

        ​