România

Traian Băsescu: Noul acord de tip preventiv cu FMI e pe doi ani şi are obiective pe termen mediu

Noul Acord pe care România îl va încheia cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) este de tip preventiv, va fi pe doi ani şi are obiective pe termen mediu, a anunţat, duminică seară, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu.

"Noul acord este preventiv. Fondul şi UE ţin la dispoziţia României 5 miliarde de euro - 3,6 miliarde de la FMI şi 1,4 miliarde de la UE", a precizat Traian Băsescu.

Preşedintele a menţionat că etapa care urmează este în primul rând o etapă de consolidare a situaţiei macroeconomice a României şi o etapă de prefigurare a creşterii economice viitoare, pentru care noul program cu FMI, Uniunea Europeană şi Banca Mondială au câteva obiective fundamentale, care vizează consolidarea macroeconomică şi dezvoltarea unor politici de creştere economică sustenabilă.

"Adică am ieşit din zona de risc, de derapaj economic, dar trebuie să ne consolidăm în afara acestei zone. Ceea ce înseamnă că populismele nu pot funcţiona şi asta trebuie să înţeleagă toate partidele şi toţi oamenii politici. De asemenea, suntem la etapa la care trebuie să dezvoltăm politici de creştere economică sustenabilă. Aici vreau să fiu foarte clar. Avem experienţa unei creşteri economice nesustenabile, o creştere economică ce s-a bazat pe un consum excesiv, mult peste veniturile populaţiei şi pe un sector imobiliar care ajunsese la parametri halucinanţi, ce nu mai aveau nimic comun cu realităţile economice", a spus Băsescu. El a adăugat că "opţiunea care se reflectă şi în noul program este dezvoltare economică sustenabilă, bazată pe proiecte, pe creştere economică solidă, temeinică, nu pe speculaţii, nu pe consum excesiv".

Potrivit şefului statului, obiectivele noului program sunt în acord cu obiectivele generale ale Uniunii Europene şi în program se regăsesc şi elemente ale "Strategiei UE -2020".

Pentru a continua o politică macroeconomică adecvată, România se va concentra "în câteva sectoare cheie ale economiei româneşti, sectoare care pot genera creştere economică", a afirmat Traian Băsescu. El a enumerat transporturile, "un sector în care avem nevoie de dezvoltarea infrastructurii şi, în acelaşi timp, este necesară restructurarea companiilor de căi ferate".

De asemenea, "sectorul energetic este un sector vital, care poate genera creştere economică majoră prin stimularea investiţilor publice şi a investiţiilor din sectorul privat în modernizarea sistemului energetic românesc - termocentrale, hidrocentrale, centrale nucleare, reactoare nucleare - şi în începerea de noi investiţii", a spus preşedintele Băsescu.

Un alt sector care va fi în atenţia noului program şi a guvernului, odată cu intrarea în vigoare a noului program, este legat de extinderea facilităţilor IT pentru firme şi populaţie, în aşa fel încât, prin reducerea birocraţiei, să se eficientizeze activităţile economice.

Totodată, şeful statului a mai spus că în atenţia statului român se va afla îmbunătăţirea mediului de afaceri, "ţinând cont de condiţionalităţile pe care ni le impune statutul de stat membru al Uniunii Europene", iar "o altă zonă de maximă concentrare" va viza "utilizarea fondurilor europene".

"Aici, analizele naţionale, dar şi cele ale experţilor Fondului şi ai Uniunii Europene ne arată că o utilizare bună a fondurilor europene ar adăuga 1% sau 2% de creştere economică peste creşterea economică prognozată. Spre exemplu, dacă guvernul şi administraţiile locale vor reuşi să implementeze proiecte de peste un miliard de euro în anul 2011, creşterea economică a României nu va mai fi de 1,5%, ci de 2,5%. Deci utilizarea fondurilor Uniunii Europene este extrem de importantă şi este un target major al noului program, pe care îl vom semna", a spus preşedintele Băsescu.

Şeful statului a menţionat că, în martie, FMI va constata că toate obiectivele cu România s-au îndeplinit şi va fi semnat un nou acord.

"De ce am considerat că este necesar să avem aceste sume la dispoziţie oricând am avea nevoie? Datorită situaţiei economice din regiune şi din Uniunea Europeană. Suntem într-o criză a datoriilor suverane şi nu ştim cum pot evolua alte state. De aceea, am stabilit împreună cu guvernatorul, cu primul ministru, cu ministrul de Finanţe că acestă sumă, dacă este ţinută la dispoziţia României pentru o situaţie de criză neprevăzută, este acoperitoare pentru a evita un derapaj generat de ce s-ar întâmpla în alte ţări în Uniunea Europeană sau în regiune", a spus Traian Băsescu.

Preşedintele a declarat că Acordul pe doi ani al României cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), Uniunea Europeană (UE) şi Banca Mondială (BM) s-a încheiat cu succes, economia a fost stabilizată şi s-au luat măsurile necesare pentru ieşirea din criză.

"Acordul pe doi ani cu cele trei instituţii s-a încheiat cu succes. Economia a fost stabilizată şi s-au luat măsurile necesare pentru ieşirea din criză. De asemenea, după evaluările încheiate de curând, pot afirma fără nicio rezervă că s-au creat condiţii pentru a se trece la o creştere economică durabilă", a spus şeful statului.

Traian Băsescu a menţionat că, deşi dureroase, măsurile luate anul trecut de Guvern au fost "absolut necesare".

"Ştiu foarte bine că unele măsuri au fost extrem de dureroase pentru cea mai mare parte a populaţiei. Ştiu foarte bine că nici eu, nici guvernul, nici majoritatea parlamentară nu am luat aceste măsuri cu plăcere, dimpotrivă, le-am luat cu gândul la cei care au fost afectaţi de măsurile de reducere a veniturilor şi totuşi ele au fost absolut necesare pentru a ajunge la rezultatele de azi: România cu o economie ieşită din zona de risc de derapaj. Suntem în afara riscurilor de derapaj, în afara zonei de risc economic", a subliniat Traian Băsescu.

Şeful statului a declarat că România nu va mai trage ultima tranşă din Acordul cu Fondul Monetar Internaţional, ci doar ultima tranşă din acordul cu Uniunea Europeană, necesară acoperirii deficitului bugetului de stat.

"Este vorba despre un miliard de euro pe care nu îi mai tragem, rezerva Băncii Naţionale fiind suficientă şi stabilitatea sistemului bancar - de asemenea suficientă, ceea ce înseamnă că Banca Naţională va putea continua să-şi menţină în rezervă sumele de la băncile comerciale", a spus Traian Băsescu.

 

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

Vizita de lucru a ambasadorului George Bologan în Regiunea Lombardia

24.02.2020

Ambasadorul României în Italia, George Bologan, se află în aceste zile într-o vizită de lucru în nordul Italiei. În Lombardia, șeful misiunii diplomatice a vizitat, la 24 februarie …

Măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 (coronavirus)

23.02.2020

Informăm cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Italiană că Guvernul italian a decretat starea de urgență în urma…

Participarea României la a XI-a ediție a Festivalului de Film Francofon din Roma

21.02.2020

România participă la ediția a XI-a a FRANCOFILM - Festivalul Filmului Francofon din Roma, prin proiecția filmului ”Mo”, regizat de Radu Dragomir. Inițiativa este susținută de…

Semnarea unei convenții de colaborare cu Institutul de Învățământ Superior "Ezio Vanoni" din Vimercate

20.02.2020

În perioada 24 februarie-1 martie, un grup de elevi de la Institutul de Învățământ Superior "Ezio Vanoni" din Vimercate va face o excursie în România, în cadrul proiectului…

        ​