România

Turneu internaţional de promovare a Festivalului Enescu, organizat de ICR

Institutul Cultural Român va organiza un amplu turneu internaţional dedicat promovării Festivalului Internaţional "George Enescu" şi creaţiei compozitorului român. Primele ţări care vor găzdui evenimentele de promovare sunt Belgia, Olanda şi Luxemburg, informează luni Biroul de presă al ICR.

De asemenea, ICR va demara şi turneul "George Enescu în Italia", turneu care cuprinde concerte la Veneţia, Verona, Torino şi Roma.

Festivalul Enescu va fi promovat şi la New York, Lisabona şi Berlin, printr-o serie de concerte omagiale la care vor participa nume sonore ale scenei internaţionale.

Violonistul Gabriel Croitoru, unul dintre participanţii de seamă la turneu, va cânta pe vioara Guarnieri, care i-a aparţinut lui Enescu, alături de pianistul Karim Said, câştigătorul primei burse acordate de Societatea Enescu de la Londra şi ICR, în parteneriat cu Royal Academy of Music.

În paralel cu aceste concerte, ICR va organiza o expoziţie cu obiectele personale ale lui George Enescu şi o lecţie deschisă pentru studenţii conservatoarelor din oraşele unde vor fi organizate evenimentele.

Preşedintele Institutului Cultural Român, Horia Roman Patapievici, a declarat, în prima conferinţă de presă dedicată anunţării evenimentului, că "în ochii exteriorului cultura română continuă să devină o marcă prin exemple pozitive".

"Festivalul Enescu şi cinematografia românească, dar şi, în ultimii ani, prezenţa culturii române scrise, la îndemâna cititorului occidental, deopotrivă cu celelalte culturi, sunt branduri culturale româneşti afirmate peste hotare", a spus Patapievici.

Ediţia jubiliară a Festivalului şi Concursului Internaţional "George Enescu", cea de-a XX-a, care se va desfăşura în perioada 1 - 25 septembrie, va reuni peste 160 de evenimente artistice din care opt concerte de muzică românească, 13 recitaluri şi concerte camerale, 20 de concerte ale unor mari orchestre, şase concerte "Enescu şi contemporanii săi".

Totodată, în cadrul festivalului vor avea loc nouă manifestări din ciclul "World Music", cinci spectacole de operă, două de balet, 35 de concerte în cadrul concursului internaţional, 30 de manifestări în Piaţa Festivalului, opt manifestări din cadrul simpozionului de muzicologie, şi patru expoziţii de artă plastică.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Vizita de lucru a ambasadorului George Bologan în Regiunea Lombardia

24.02.2020

Ambasadorul României în Italia, George Bologan, se află în aceste zile într-o vizită de lucru în nordul Italiei. În Lombardia, șeful misiunii diplomatice a vizitat, la 24 februarie …

Măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 (coronavirus)

23.02.2020

Informăm cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Italiană că Guvernul italian a decretat starea de urgență în urma…

Participarea României la a XI-a ediție a Festivalului de Film Francofon din Roma

21.02.2020

România participă la ediția a XI-a a FRANCOFILM - Festivalul Filmului Francofon din Roma, prin proiecția filmului ”Mo”, regizat de Radu Dragomir. Inițiativa este susținută de…

Semnarea unei convenții de colaborare cu Institutul de Învățământ Superior "Ezio Vanoni" din Vimercate

20.02.2020

În perioada 24 februarie-1 martie, un grup de elevi de la Institutul de Învățământ Superior "Ezio Vanoni" din Vimercate va face o excursie în România, în cadrul proiectului…

        ​