România

Preşedintele Băsescu a anunţat la Strasbourg lansarea Strategiei pentru romi

Preşedintele Traian Băsescu a discutat,joi, la Strasbourg, cu preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Mevlut Cavusoglu, despre problema romilor, prilej cu care a anunţat lansarea, în această primăvară, a noii Strategii pentru integrarea romilor, care va fi valabilă pentru perioada 2011-2015.

"I-am atra atenţia domnului preşedinte că sunt categorii diferite de romi. Sunt romi specializaţi într-un anume domeniu şi nu este o problemă integrarea lor, au activităţi, se autosusţin în viaţa de zi cu zi. O problemă specifică este pentru romii nomazi. Şi trebuie să pornim de la realitatea că mişcarea acestor oameni este parte a culturii lor. Nu putem să-i izolăm şi să le spunem: "Trebuie să staţi aici!", dacă ei au ca parte a culturii lor această deplasare dintr-o zonă în alta", a punctat preşedintele Băsescu, într-o declaraţie susţinută la finalul întrevederii cu preşedintele APCE.

El a subliniat că, înainte de integrarea europeană a României, romii nomazi deplasau în jurul ţării, dar acum sunt cetăţeni europeni şi nu le poate fi oprită libertatea de mişcare în spaţiul European.

"Suntem la sfârşitul Strategiei pentru integrarea romilor, care a fost valabilă între 2000-2010, în această primăvară vom lansa o nouă strategie care va acoperi perioada 2011-2015, menită să accelereze procesul de integrare", a adăugat preşedintele.

Băsescu a mai subliniat că se doreşte susţinerea administraţiilor locale pentru a se găsi resursele necesare în identificarea soluţiilor necesare integrării minorităţii rome.

"Am evidenţiat opinia noastră despre cum putem să continuăm să integrăm această minoritate. L-am informat pe preşedinte (preşedintele APCE - n.r.) că, în următoarea perioadă, în România, se vor schimba câteva lucruri în ceea ce priveşte instituţiile care se ocupă de problemele romilor, cum ar fi Agenţia care se ocupă de această minoritate şi care va fi integrată în MAI", a completat Băsescu.

El a precizat că, în mod oficial, România are o jumătate de milion de cetăţeni care fac parte din această minoritate, dar, în realitate, sunt aproximativ un milion şi jumătate de romi, pentru că romii integraţi deja nu se mai declară ca aparţinând respectivei minorităţi.

Preşedintele Băsescu a ajuns, joi, la Strasbourg, unde va susţine o alocuţiune în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), la invitaţia preşedintelui APCE, Mevlut Cavusoglu.

Pe agenda vizitei mai sunt prevăzute întâlniri cu preşedintele Mevlut Cavusoglu şi cu secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjrrn Jagland, precum şi participarea la un dejun de lucru oferit de preşedintele APCE.

Şeful statului va participa, în marja vizitei la Strasbourg, şi la ceremonia prilejuită de Ziua Internaţională a comemorării memoriei victimelor Holocaustului.

 Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Program de lucru cu publicul la Secția Consulară în data de 24 ianuarie 2020

22.01.2020

În conformitate cu dispozițiile legale, în ziua de vineri, 24 ianuarie 2020 (Ziua Unirii Principatelor Române), Secția Consulară din cadrul Ambasadei României în Italia ​nu va…

Mesajul ambasadorului George Gabriel Bologan cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române - 24 ianuarie 2020

24.01.2020

”Călăuziţi, ca multe alte popoare europene ale acelor vremuri, de dorinţa de emancipare naţională, conştienţi de legitimitatea aspiraţiilor lor, românii din Moldova și Țara…

Întâlnire cu viceprimarul Romei, Luca Bergamo

21.01.2020

Ambasadorul României în Italia, George Bologan, a avut o întrevedere, la 20 ianuarie 2020, la sediul Ambasadei, cu viceprimarul Romei, Luca Bergamo. Ocazia a prilejuit un schimb de…

Primirea agentului șef principal de poliție, Claudius-Dorel Cobzaru, cu ocazia încheierii misiunii la Roma

20.01.2020

Ambasadorul României în Italia, George Gabriel Bologan, a apreciat în termeni favorabili activitatea fructuoasă pe care agentul șef principal de poliție, Claudius-Dorel Cobzaru, din…

        ​