România

Sistemul Integrat Vamal de Securizare a Frontierei României, apreciat de reprezentanţii ambasadelor ţărilor UE

Autoritatea Naţională a Vămilor (ANV) a organizat, miercuri, împreună cu Ministerul Afacerilor Externe, o prezentare tehnică a Sistemului Integrat Vamal de Securizare a Frontierei (SIVSF) pentru reprezentanţii ambasadelor de la Bucureşti ale statelor membre UE, concluzia diplomaţilor străini fiind că sistemul este funcţional şi eficient, iar personalul vamal român este bine pregătit.

"Demonstraţia a fost în regulă pentru mine. Cred că vameşii din România sunt pregătiţi şi cred că următorul Cheval (grupul de evaluare Schengen - n.r.) va fi OK din punctul de vedere al României. În principiu, trebuie să fie la sfârşitul lui martie (grupul de evaluare - n.r.). Eu am convingerea că, din punct de vedere organizaţional şi tehnic, România este în stare foarte bună, precum şi din punctul de vedere al pregătirii vameşilor, a personalului. Sper că până la sfârşitul preşedinţiei Ungariei, pe 30 iunie, şi România şi Bulgaria vor fi integrate în zona Schengen", a declarat ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oskar Fuzes.

De asemenea, ambasadorul Lituaniei, Vladimir Jarmolenko, a arătat că sistemul vamal de securizare a frontierei implementat în punctele Schengen de la frontierele României este bun, asigurând un control efectiv al frontierei, fiind folosit şi în Lituania. Diplomaţii din ţările UE au adresat întrebări tehnice despre numărul de puncte de frontieră securizate, precum şi despre numărul de autotrenuri, autovehicule, containere care pot fi procesate în fiecare zi. La prezentarea organizată la sediul ANV au mai fost prezenţi ambasadorii la Bucureşti ai Bulgariei şi Austriei, precum şi reprezentanţi ai ambasadelor celorlalte state membre Schengen şi UE, inclusiv reprezentanţi ai misiunilor diplomatice ale Franţei şi Germaniei.

"Sistemul descurajează actele de corupţie din punctele de vamă. Sistemul este capabil şi din punct de vedere calitativ să apere frontiera externă a României. Noi sperăm că un acord privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen va fi stabilit în timpul preşedinţiei ungare, sperăm va fi posibilă în 2011", a declarat şi Viorel Ardeleanu, director în MAE în Direcţia Strategii şi Politici UE.

SIVSF reprezintă totalitatea aparatelor, echipamentelor, sistemelor de supraveghere şi control interconectate prin aplicaţii software dedicate, din birourile vamale şi punctele de mic trafic, aflate în administrarea autorităţii vamale, cu centrul de operare la nivel central şi cu terminale de operare la sediile Direcţiei de Supraveghere Accize şi Operaţiuni Vamale, ale Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră şi Biroului Naţional SIRENE.

"SIVSF asigură, ca funcţie principală, un înalt nivel al controlului frontierei externe a UE, aliniat la cerinţele comunitare care să asigure creşterea gradului de securizare al cetăţenilor, cu respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale acestora, în colaborare cu fluidizarea traficului legal de persoane şi mărfuri", a afirmat şi şeful ANV, Radu Traian Mărginean.

Cele 308 echipamente, aparate, sisteme şi instalaţii de control care compun cea mai mare unitate nucleară de instalaţii radiologice din România şi cea mai mare de pe frontiera externă a UE asigură şi supravegherea perimetrului şi ariei birourilor de frontieră şi punctelor de mic trafic, având şi funcţionalitatea de a constitui o bază de date cu informaţii necesare atât autorităţilor naţionale competente, cât şi autorităţilor echivalente din UE - Europol, OLAF etc.

 Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES

 

Program de lucru cu publicul la Secția Consulară în data de 24 ianuarie 2020

22.01.2020

În conformitate cu dispozițiile legale, în ziua de vineri, 24 ianuarie 2020 (Ziua Unirii Principatelor Române), Secția Consulară din cadrul Ambasadei României în Italia ​nu va…

Mesajul ambasadorului George Gabriel Bologan cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române - 24 ianuarie 2020

24.01.2020

”Călăuziţi, ca multe alte popoare europene ale acelor vremuri, de dorinţa de emancipare naţională, conştienţi de legitimitatea aspiraţiilor lor, românii din Moldova și Țara…

Întâlnire cu viceprimarul Romei, Luca Bergamo

21.01.2020

Ambasadorul României în Italia, George Bologan, a avut o întrevedere, la 20 ianuarie 2020, la sediul Ambasadei, cu viceprimarul Romei, Luca Bergamo. Ocazia a prilejuit un schimb de…

Primirea agentului șef principal de poliție, Claudius-Dorel Cobzaru, cu ocazia încheierii misiunii la Roma

20.01.2020

Ambasadorul României în Italia, George Gabriel Bologan, a apreciat în termeni favorabili activitatea fructuoasă pe care agentul șef principal de poliție, Claudius-Dorel Cobzaru, din…

        ​