România

Respectarea drepturilor românilor din statele vecine, discutată cu Înaltul Comisar pentru Minorităţi al OSCE

Respectarea drepturilor persoanelor aparţinând comunităţilor româneşti din statele vecine României şi necesitatea ca acestea să se bucure de un tratament la standarde europene, cel puţin egal cu cel oferit minorităţilor din România, au reprezentat subiectele discutate luni, la sediul MAE, de şeful diplomaţiei Teodor Baconschi cu Knut Vollebaek, Înaltul Comisar pentru Minorităţi Naţionale al OSCE.

"Acordăm un sprijin substanţial minorităţilor naţionale, asigurând un nivel înalt de protecţie a drepturilor acestora. Ar fi de dorit ca exemplul nostru să fie preluat de o serie de state din regiune, în interesul racordării solide la normele şi practicile europene actuale", a subliniat în acest context şeful diplomaţiei române.

În particular, părţile au apreciat necesară reluarea activităţii Comisiei mixte româno - ucrainene pe problemele minorităţilor, mecanismul bilateral specializat în materie. A fost abordată şi problematica românilor din Serbia, ministrul Baconschi accentuând importanţa respectării nediferenţiate a drepturilor acestora şi a asigurării accesului la serviciul religios în limba maternă.

Totodată, cei doi oficiali au abordat şi rezultatele Summit-ului OSCE de la Astana (1-2 decembrie 2010), contextul actual cu privire la Republica Moldova, dar şi problematica comunităţii rome în contextul european actual. În ceea ce priveşte Republica Moldova, partea română a reafirmat angajamentul României de a sprijini eforturile autorităţilor de la Chişinău pe calea integrării europene şi consolidării statului de drept, democraţiei, reformelor şi a relaţiei cu partenerii europeni şi euro-atlantici.

Cu privire la problematica romilor, a fost evidenţiat faptul că proiectele şi programele de incluziune socială, îndeosebi din domeniul educaţiei, produc rezultate concrete pe termene mediu şi lung.

Înaltul comisar pentru minorităţi naţionale al OSCE, Knut Vollebaek, întreprinde o vizită de două zile la Bucureşti, în cadrul căreia are prevăzute întrevederi cu responsabili ai statului şi reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale.

Pe lângă întâlnirea cu ministrul de extern Teodor Baconschi, programul vizitei include întrevederi cu preşedintele Traian Băsescu, cu preşedintele Senatului Mircea Geoană, precum şi la nivelul comisiilor de politică externă ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, al Comisiei pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale a Camerei Deputaţilor, la Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi la Agenţia Naţională pentru Romi.

Înaltul Comisar pentru Minorităţi Naţionale al OSCE va participa şi la o masă rotundă organizată de Centrul de Politici pentru Roma şi Minorităţi (Policy Center for Roma and Minorities) din Bruxelles, la care vor lua parte reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale. 

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES 

Program de lucru cu publicul la Secția Consulară în data de 24 ianuarie 2020

22.01.2020

În conformitate cu dispozițiile legale, în ziua de vineri, 24 ianuarie 2020 (Ziua Unirii Principatelor Române), Secția Consulară din cadrul Ambasadei României în Italia ​nu va…

Mesajul ambasadorului George Gabriel Bologan cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române - 24 ianuarie 2020

24.01.2020

”Călăuziţi, ca multe alte popoare europene ale acelor vremuri, de dorinţa de emancipare naţională, conştienţi de legitimitatea aspiraţiilor lor, românii din Moldova și Țara…

Întâlnire cu viceprimarul Romei, Luca Bergamo

21.01.2020

Ambasadorul României în Italia, George Bologan, a avut o întrevedere, la 20 ianuarie 2020, la sediul Ambasadei, cu viceprimarul Romei, Luca Bergamo. Ocazia a prilejuit un schimb de…

Primirea agentului șef principal de poliție, Claudius-Dorel Cobzaru, cu ocazia încheierii misiunii la Roma

20.01.2020

Ambasadorul României în Italia, George Gabriel Bologan, a apreciat în termeni favorabili activitatea fructuoasă pe care agentul șef principal de poliție, Claudius-Dorel Cobzaru, din…

        ​