România

România şi-a reafirmat la Bruxelles sprijinul pentru demersurile de facilitare a dialogului Belgrad-Priştina

România şi-a reafirmat, luni, în marja lucrărilor Consiliului Afaceri Externe (CAE), care a avut loc la Bruxelles, sprijinul pentru demersurile înaltului reprezentant Catherine Ashton de facilitare a dialogului Belgrad-Priştina.

Şeful diplomaţiei române, Teodor Baconschi, a participat la lucrările CAE de la Bruxelles, principalele subiecte pe agenda Consiliului fiind Balcanii de Vest, situaţia post-electorală din Republica Moldova, ultimele evoluţii în procesul de pace din Orientul Mijlociu şi Afganistan.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe dat publicităţii marţi, miniştrii au continuat dezbaterea privind relaţiile Uniunii Europene cu partenerii săi strategici, în pregătirea prezentării raportului înaltului reprezentant Catherine Ashton, la următorul Consiliu European.

Au mai fost abordate teme precum dosarul nuclear iranian, priorităţile preşedinţiei lituaniene a OSCE, situaţia din Sudan, Somalia şi Coasta de Fildeş.

În privinţa Balcanilor de Vest, au fost abordate aspectele politice ale relaţiei UE cu statele din regiune, în vederea adoptării pachetului “Extindere” la Consiliul Afaceri Generale de marţi.

Potrivit MAE, un aspect îmbucurător îl reprezintă decizia de eliminare, începând cu 15 decembrie 2010, a vizelor cu Albania şi Bosnia şi Herţegovina.

Partea română a subliniat că este important ca Serbia să continue procesul de reformă internă pentru a îndeplini toate criteriile politice, în special după transmiterea către Comisia Europeană, spre aviz, a cererii de aderare la UE. De asemenea, a fost reafirmat sprijinul României pentru demersurile lui Catherine Ashton de facilitare a dialogului Belgrad-Priştina.

Cu privire la Bosnia şi Herţegovina, au fost împărtăşite îngrijorările Comisiei Europene privind lipsa unor progrese semnificative în procesele de reformă.

Discuţiile asupra Orientului Mijlociu au reflectat necesitatea intensificării eforturilor UE în sprijinul procesului de pace, mai informează MAE.

La Bruxelles a fost reconfirmată şi disponibilitatea pentru implementarea unui pachet de acţiuni în vederea creşterii accesului mărfurilor şi persoanelor în şi din Gaza.

În ceea ce priveşte Afganistanul, discuţiile au urmărit identificarea elementelor şi modalităţilor prin care Uniunea Europeană poate contribui la procesul de stabilizare internă din această ţară.

Ministrul lituanian de externe a prezentat priorităţile preşedinţiei OSCE pentru 2011. În acest context, partea română a exprimat susţinerea sa îndeosebi pentru acele măsuri care vizează consolidarea implementării angajamentelor în cele trei dimensiuni ale OSCE şi realizarea de progrese în domeniul conflictelor prelungite. De asemenea, a fost punctat faptul că soluţionarea conflictului transnistrean rămâne o prioritate pentru România. Cu privire la dosarul nuclear iranian, s-a subliniat că este încurajator faptul că, la Geneva, au fost reluate discuţiile în format “E3+3”.

Un alt moment important a fost constituit de schimbul de opinii asupra relaţiilor UE cu partenerii strategici.

România a contribuit substanţial la dezbatere, cu idei şi propuneri concrete care au fost preluate la nivelul UE, în perspectiva prezentării, de către Catherine Ashton, a raportului către Consiliul European, precizează MAE.

România s-a exprimat în favoarea continuării acestui proces şi în 2011, cu analiza relaţiilor şi cu alţi parteneri importanţi precum Brazilia, India, Canada, Japonia sau Coreea de Sud.

Au avut loc şi discuţii, urmate de adoptarea de concluzii, asupra situaţiei politice din Sudan. De asemenea, a fost analizată situaţia din Somalia şi au fost adoptate concluzii privind Coasta de Fildeş şi Republica Democratică Congo.

 

Vizita de lucru a ambasadorului George Bologan în Regiunea Lombardia

24.02.2020

Ambasadorul României în Italia, George Bologan, se află în aceste zile într-o vizită de lucru în nordul Italiei. În Lombardia, șeful misiunii diplomatice a vizitat, la 24 februarie …

Măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 (coronavirus)

23.02.2020

Informăm cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Italiană că Guvernul italian a decretat starea de urgență în urma…

Participarea României la a XI-a ediție a Festivalului de Film Francofon din Roma

21.02.2020

România participă la ediția a XI-a a FRANCOFILM - Festivalul Filmului Francofon din Roma, prin proiecția filmului ”Mo”, regizat de Radu Dragomir. Inițiativa este susținută de…

Semnarea unei convenții de colaborare cu Institutul de Învățământ Superior "Ezio Vanoni" din Vimercate

20.02.2020

În perioada 24 februarie-1 martie, un grup de elevi de la Institutul de Învățământ Superior "Ezio Vanoni" din Vimercate va face o excursie în România, în cadrul proiectului…

        ​