România

Preşedintele Băsescu despre instituirea mecanismului european de stabilitate pentru zona euro

Europa se află în epicentrul crizei economice, a declarat vineri, la Bruxelles, preşedintele Traian Băsescu, menţionând că instituirea mecanismului european de stabilitate pentru zona euro are drept rol prevenirea situaţiilor de criză economică.

'A fost un Consiliu European care s-a desfăşurat în parametri normali, estimaţi şi a avut doar rolul să definitiveze decizia cu privire la instituirea mecanismului european de stabilitate prin modificarea Tratatului de la Lisabona. Practic, din acest moment, se declanşează un proces care trebuie finalizat până la sfârşitul anului 2012, prin care statele membre să ratifice modificarea la Tratatul de la Lisabona cu privire la crearea mecanismului european de stabilitate. El este destinat să garanteze stabilitatea financiară a zonei euro', a declarat şeful statului, vineri, la finalul participării la lucrările Consiliului European de iarnă.

El a precizat că acordarea asistenţei financiare în cadrul mecanismului european de stabilitate se face în conformitate cu reguli extrem de stricte, iar rolul acestuia va fi acela de a preveni crize financiare care, spune Băsescu, în momentul în care afectează un stat din zona euro, practic periclitează stabilitatea întregii zone.

'În perioada următoare se trece la pregătirea mecanismului şi aceasta va fi, în principal, misiunea miniştrilor de finanţe şi a Băncii Centrale Europene. Mecanismul va pleca de la premisa că problemele financiare ale unui stat pot genera destabilizarea întregii zone euro, aşa cum s-a văzut deja. Asistenţa financiară va putea fi acordată prin acest mecanism european de stabilitate numai ca o a doua opţiune după ce se angajează în credit cu Fondul. FMI rămâne principalul instrument de stabilizare, dar resursa financiară vine din interiorul zonei euro', a explicat preşedintele Băsescu.

El a precizat că nu se va putea apela la resurse financiare din mecanismul european de stabilitate decât după ce s-a angajat un program cu FMI, iar standardele după care va funcţiona mecanismul sunt cele ale Fondului. 'Tot mecanismul de funcţionare este după standardele FMI şi are rolul strict de a preveni crize', a arătat Băsescu.

Potrivit acestuia, mecanismul este destinat să consolideze zona euro, s-o ferească de riscuri şi vizează, în primul rând, prevenirea la a se ajunge în situaţii precum cele care au apărut în mod deosebit odată cu intrarea în dificultate a Greciei.

La pregătirea mecanismului pot participa, a spus preşedintele, şi statele non-euro. Odată cu intrarea în vigoare a mecanismului, statele din zona non-euro pot fi parte a mecanismului european de stabilitate, dacă doresc să contribuie.

Traian Băsescu a menţionat că mecansimul nu lasă în afară statele care nu sunt în zona euro şi nu le lipseşte de acest mijloc de asistenţă pentru situaţie de criză.

'Analizând ceea ce s-a discutat, şi nu o spun pentru acasă, ci o spun ca o realitate, Europa se află în epicentrul crizei economice în momentul de faţă. Există destulă incertitudine, suntem în situaţia în care pentru a fi competitive, toate statele, să spunem cea mai mare parte a statelor, trebuie să ia măsuri de restructurare consistentă din punct de vedere economic şi financiar şi, mai ales, din punctul de vedere al cheltuielilor bugetare. Nu ne putem menţine competitivitatea la nivel european dacă nu trecem toţi la programe de restructurare a propriilor noastre economii', a susţinut preşedintele Băsescu.

El a adăugat că o Europă performantă nu poate fi imaginată în continuare fără programe de viabilizare a modului în care funcţionează fiecare dintre ţări şi toate la un loc.

'Este extraordinar de greu pentru economia UE, oricât părea ea de puternică, să stea în competiţie cu economii precum cele ale Chinei sau ale Indiei, unde forţa de muncă este infinit mai ieftină, ceea ce măreşte consistent şi riscul pentru accelerarea procesului de delocalizare a industriilor din Europa către India', a conchis Băsescu.

Potrivit acestuia, mecanismului european de stabilitate arată că UE nu are nicio altă opţiune decât de a susţine moneda europeană unică şi identitatea sa.

Preşedintele Traian Băsescu a participat, joi şi vineri, la reuniunea Consiliului European de iarnă, desfăşurat la Bruxelles.

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene, reuniţi în Consiliul European de iarnă, au ajuns joi seară la un acord asupra modificării limitate a Tratatului de la Lisabona pentru a se putea crea un mecanism permanent de stabilitate pentru zona euro.

Şefii de stat şi de guvern din UE vor introduce în Tratatul de la Lisabona o dispoziţie prin care se autorizează explicit punerea în practică a unui mecanism de solidaritate financiară între ţările din zona euro. Acest mecanism va putea intra în vigoare la jumătatea lui 2013.

Modificarea tratatului va fi adoptată concret în martie 2011, după o serie de consultări. Aceste consultări se vor desfăşura în cadrul unei proceduri de revizuire simplificată, iar fiecare ţară membră decide maniera de ratificare a respectivei schimbări din tratat.

 

Vizita de lucru a ambasadorului George Bologan în Regiunea Lombardia

24.02.2020

Ambasadorul României în Italia, George Bologan, se află în aceste zile într-o vizită de lucru în nordul Italiei. În Lombardia, șeful misiunii diplomatice a vizitat, la 24 februarie …

Măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 (coronavirus)

23.02.2020

Informăm cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Italiană că Guvernul italian a decretat starea de urgență în urma…

Participarea României la a XI-a ediție a Festivalului de Film Francofon din Roma

21.02.2020

România participă la ediția a XI-a a FRANCOFILM - Festivalul Filmului Francofon din Roma, prin proiecția filmului ”Mo”, regizat de Radu Dragomir. Inițiativa este susținută de…

Semnarea unei convenții de colaborare cu Institutul de Învățământ Superior "Ezio Vanoni" din Vimercate

20.02.2020

În perioada 24 februarie-1 martie, un grup de elevi de la Institutul de Învățământ Superior "Ezio Vanoni" din Vimercate va face o excursie în România, în cadrul proiectului…

        ​