România

Doru Costea a reiterat la Bruxelles susţinerea României pentru extinderea UE în Balcanii de Vest

Secretarul de stat pentru Afaceri Globale, Doru Costea, a reiterat marţi, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG) de la Bruxelles, susţinerea României pentru procesul de extindere a UE cu ţările candidate din Balcanii de Vest, informează un comunicat transmis de Ministerul Afacerilor Externe.

Poziţia României a fost exprimată în contextul adoptării de CAG a Concluziilor Consiliului referitoare la extindere şi Procesul de Stabilizare şi Asociere, pe baza evaluării prezentate de Comisia Europeană în cadrul pachetului Extindere 2010.

'Susţinător al procesului de extindere, România este în favoarea avansării negocierilor cu statele candidate, pe baza îndeplinirii condiţionalităţilor de către fiecare ţară în parte, şi consideră esenţială menţinerea perspectivei europene a Balcanilor Occidentali pentru stabilitatea şi dezvoltarea regiunii', se menţionează în comunicatul MAE.

În documentul adoptat marţi în reuniunea CAG sunt evidenţiate evoluţiile pozitive realizate de statele candidate şi potenţialii candidaţi în procesele de reformă politică şi economică, precum şi domeniile în care sunt necesare eforturi suplimentare, în conformitate cu evaluările Comisiei Europene. De asemenea, concluziile reiterează susţinerea pentru avansarea procesului de extindere a Uniunii Europene şi importanţa îndeplinirii criteriilor de aderare. Totodată, Consiliul reafirmă angajamentul faţă de perspectiva europeană a Balcanilor de Vest, în baza meritelor proprii, precum şi cu respectarea poziţiilor tuturor statelor membre ale UE, menţionează comunicatul citat.

Pe de altă parte, principalul subiect de pe agenda reuniunii Consiliului Afaceri Generale a fost pregătirea Consiliului European din 16-17 decembrie 2010. Discuţiile la reuniunea liderilor europeni vor fi axate pe politicile economice, cu accent pe instituirea mecanismului permanent de gestionare a crizelor. Totodată, vor fi abordate relaţiile UE cu partenerii strategici.

Miniştrii au avut un schimb de opinii privind crearea mecanismului permanent pentru gestionarea crizelor, în special din perspectiva modificărilor care urmează să fie aduse Tratatului de la Lisabona pentru a permite crearea mecanismului permanent. În acest sens, preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a prezentat un raport referitor la stadiul consultărilor cu statele membre referitor la amendarea Tratatului, menţionează comunicatul MAE.

În această privinţă, România susţine importanţa ajungerii la un acord cu privire la conţinutul mecanismului şi la calendarul de implementare, care implică o amendare punctuală a Tratatului, la Consiliul European din decembrie 2010, evidenţiază sursa citată.

Totodată, Consiliul Afaceri Generale a andosat agenda adnotată a Consiliului European din 4 februarie 2011. Şefii de stat şi de guvern vor aborda ca principale teme de discuţie în cadrul primei reuniuni la nivel înalt din 2011 energia şi inovarea. Comisia Europeană a prezentat principalele concluzii ale celui de-al cincilea Raport privind coeziune economică, socială şi teritorială, care marchează lansarea unui proces de consultare publică cu privire la viitorul politicii de coeziune.

De asemenea, Preşedinţia belgiană a Consiliului a informat cu privire la stadiul implementării Strategiei Europa 2020. Au fost adoptate Concluzii ale Consiliului referitoare la consolidarea răspunsului european în caz de dezastre, se mai arată în documentul transmis de MAE.

 

Vizita de lucru a ambasadorului George Bologan în Regiunea Lombardia

24.02.2020

Ambasadorul României în Italia, George Bologan, se află în aceste zile într-o vizită de lucru în nordul Italiei. În Lombardia, șeful misiunii diplomatice a vizitat, la 24 februarie …

Măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 (coronavirus)

23.02.2020

Informăm cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Italiană că Guvernul italian a decretat starea de urgență în urma…

Participarea României la a XI-a ediție a Festivalului de Film Francofon din Roma

21.02.2020

România participă la ediția a XI-a a FRANCOFILM - Festivalul Filmului Francofon din Roma, prin proiecția filmului ”Mo”, regizat de Radu Dragomir. Inițiativa este susținută de…

Semnarea unei convenții de colaborare cu Institutul de Învățământ Superior "Ezio Vanoni" din Vimercate

20.02.2020

În perioada 24 februarie-1 martie, un grup de elevi de la Institutul de Învățământ Superior "Ezio Vanoni" din Vimercate va face o excursie în România, în cadrul proiectului…

        ​