Home

Relaţii bilaterale - Scurt istoric

Relații oficiale româno-italiene datează din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, din deceniile care au urmat dobândirii unității naționale.

La 21 aprilie/3 mai 1873 s-a deschis prima agenție diplomatică română la Roma, devenită apoi reprezentanța diplomatică a României în Regatul Italiei prin Legea din 2/14 februarie 1879.

La 24 noiembrie/6 decembrie 1879 Italia a recunoscut independența României și l-a numit pe contele Giuseppe Tornielli-Brusati di Vergan în calitate de Trimis extraordinar și ministru plenipotențiar la București; în răspuns, la 3/15 februarie 1890, România l-a numit pe Nicolae Kretzulescu ca Trimis extraordinar și ministru plenipotențiar la Roma.

Raporturile politico-diplomatice româno-italiene în cursul secolului XX au fost condiționate de faze alternante care demonstrau dependența celor două state de evoluțiile din politica internațională și de opțiunile guvernelor lor în funcție de obiectivele și interesele lor naționale. După cel de-al doilea război mondial, mai ales în ultimele decenii ale războiului rece, în pofida diferenței de sisteme politice, a apartenenței la două blocuri diverse și a opțiunilor de politică externă, România și Italia au reușit să găsească puncte de comun interes, grație în primul rând conștiinței reciproce a legăturilor istorice și culturale de neșters. La 9 martie 1964 guvernele României și Italiei au adoptat decizia de a ridica respectivele misiuni diplomatice de la București și de la Roma la rang de Ambasadă.

După căderea regimului dictatorial din România și marile schimbări care au urmat sfârșitului războiului rece, România și Italia s-au regăsit amândouă în acea Europă din care au făcut dintotdeauna parte integrantă din punct de vedere istoric și cultural, pregătite să folosească noile ocazii pentru o mare relansare a relațiilor lor. Un nou Tratat de Prietenie și Colaborare  a fost semnat la București la 23 iulie 1991 iar excelentele relații bilaterale au fost consfințite de Declarația Comună de Parteneriat Strategic semnată la Roma la 17 aprilie 1997.

Relațiile dintre România și Italia din ultimele două decenii, mai ales de când România a aderat la NATO și a devenit membră a Uniunii Europene, sunt caracterizate de o mare intensitate, atât pe planul dialogului politic, cât și în ceea ce privește colaborarea economică, și se dezvoltă în cadrul creat de Declarația de Parteneriat Strategic Consolidat, semnată de respectivii miniștri de externe la 9 ianuarie 2008, la București.

 

Reprezentare

E.S. George Gabriel Bologan, Ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Italiană

E.S. Marco Giungi, Ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Italiene în România

Program de lucru cu publicul la Secția Consulară în data de 24 ianuarie 2020

22.01.2020

În conformitate cu dispozițiile legale, în ziua de vineri, 24 ianuarie 2020 (Ziua Unirii Principatelor Române), Secția Consulară din cadrul Ambasadei României în Italia ​nu va…

Mesajul ambasadorului George Gabriel Bologan cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române - 24 ianuarie 2020

24.01.2020

”Călăuziţi, ca multe alte popoare europene ale acelor vremuri, de dorinţa de emancipare naţională, conştienţi de legitimitatea aspiraţiilor lor, românii din Moldova și Țara…

Întâlnire cu viceprimarul Romei, Luca Bergamo

21.01.2020

Ambasadorul României în Italia, George Bologan, a avut o întrevedere, la 20 ianuarie 2020, la sediul Ambasadei, cu viceprimarul Romei, Luca Bergamo. Ocazia a prilejuit un schimb de…

Primirea agentului șef principal de poliție, Claudius-Dorel Cobzaru, cu ocazia încheierii misiunii la Roma

20.01.2020

Ambasadorul României în Italia, George Gabriel Bologan, a apreciat în termeni favorabili activitatea fructuoasă pe care agentul șef principal de poliție, Claudius-Dorel Cobzaru, din…

        ​