Educație

Sistemul de învățământ italian preuniversitar

În Italia, învățământul este obligatoriu pentru toți copiii cu vârste între 6 și 16 ani, are o durată de 10 ani și cuprinde cei opt ani din primul ciclu școlar și primii doi ani din al doilea ciclu. După încheierea primului ciclu școlar, ultimii doi ani obligatorii (segmentul de vârstă 14-16 ani) pot fi urmați în școlile secundare de competență statală ori în cadrul unităților de formare profesională de competență regională. Tinerii cu vârsta de 15 ani pot parcurge ultimul an de obligativitate școlară într-un context de lucru, pe baza unui contract de ucenicie, cu condiția unei înțelegeri prealabile între Regiune, Ministerul Muncii, Ministerul Educației și părțile sociale.

Educația obligatorie presupune atât înscrierea la cursuri, cât și urmarea lor în cadrul instituțiilor publice, private sau în regim de homeschooling; în unitățile de educație și de formare profesională de competență regională, ultimii doi ani obligatorii se desfășoară cu sprijinul unor agenții de formare. Părinții elevilor sau tutorii legali sunt responsabili de educația copiilor lor, în timp ce municipalitățile și directorii școlilor în care elevii sunt înscriși verifică îndeplinirea condițiilor legale.

În cazul în care, la sfârșitul perioadei de educație obligatorie, elevii nu intenționează să continue parcursul școlar, acestora le va fi eliberată o declarație care va atesta absolvirea claselor până la acel termen și competențele dobândite.

Odată promovat examenul de bacalaureat, elevii pot avea acces la cursurile instituțiilor de învățământ superior. Condițiile de admitere sunt stabilite de Ministerului Educației și de fiecare instituție academică în parte.

Calificarea profesională trienală și diploma profesională cvadrienală obținute în instituțiile de formare profesională de competență regională permit accesul la cursurile de învățământ profesional de ”al doilea nivel”. Acestea pot fi accesate și de către cei care dețin o diplomă de bacalaureat.

 

Structura sistemul italian de învățământ preuniversitar:

 • Nivelul preșcolar, pentru copiii cu vârste cuprinse între 3 și 6 ani;
 • Primul ciclu școlar, cu o durată de opt ani, structurat astfel:
  • Școala primară (5 ani), pentru copiii cu vârste între 6 și 11 ani;
  • Școala gimnazială (3 ani), pentru elevii cu vârste între 11 și 14 ani;
 • Al doilea ciclu școlar, cuprinzând două tipologii de instituții:
  • Școlile secundare de competență națională (5 ani), pentru elevii cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani. Aparțin acestei categorii liceele, institutele tehnice și profesionale;
  • Unități de formare profesională (3 / 4 ani), de competență regională, destinate tinerilor care au terminat primul ciclu școlar.

 

 

Înscrierea elevilor străini în instituțiile de învățământ din Italia

Elevii străini sosiți în Italia pot continua studiile în școlile italiene, fiind înscriși în clasele corespunzătoare vârstelor lor.

Documentele necesare în vederea înscrierii unui elev în sistemul școlar italian trebuie depuse la instituția de învățământ aleasă.

Pentru mai multe informații consultați secțiunea de înscrieri a site-ului Ministerului Educației Italian aici și intituțiile de învățământ de nivel.

 

Recunoașterea și echivalarea titlurilor de studii străine în Italia

În general, recunoașterea și echivalarea titlurilor de studii intră în competența mai multor autorități italiene, precum:

 • Birourile școlare din competența provinciilor – pentru echivalarea diplomelor preuniversitare;
 • Universitățile – pentru echivalarea diplomelor de studii superioare;
 • Ministerul Educației italian – pentru  echivalarea titlurilor de studii doctorale străine;
 • Ministerele de resort – pentru echivalarea titlurilor care permit practicarea unor profesii reglementate (ex. avocat, medic etc.).
 • Ambasadele Italiei în străinătate - pentru Declarația de Valoare

 


Pentru detalii suplimentare privind învățământul preuniversitar italian consultați secțiunea Școala a site-ului Ministerului Educației din Italia.

Vizita de lucru a ambasadorului George Bologan în Regiunea Lombardia

24.02.2020

Ambasadorul României în Italia, George Bologan, se află în aceste zile într-o vizită de lucru în nordul Italiei. În Lombardia, șeful misiunii diplomatice a vizitat, la 24 februarie …

Măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 (coronavirus)

23.02.2020

Informăm cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Italiană că Guvernul italian a decretat starea de urgență în urma…

Participarea României la a XI-a ediție a Festivalului de Film Francofon din Roma

21.02.2020

România participă la ediția a XI-a a FRANCOFILM - Festivalul Filmului Francofon din Roma, prin proiecția filmului ”Mo”, regizat de Radu Dragomir. Inițiativa este susținută de…

Semnarea unei convenții de colaborare cu Institutul de Învățământ Superior "Ezio Vanoni" din Vimercate

20.02.2020

În perioada 24 februarie-1 martie, un grup de elevi de la Institutul de Învățământ Superior "Ezio Vanoni" din Vimercate va face o excursie în România, în cadrul proiectului…

        ​