Actualitatea ambasadei

Informații utile privind alegerile din 26 mai 2019

Secțiune în continuă actualizare

În perioada 23-26 mai 2019, cetățenii din statele membre UE vor alege, prin vot direct, noul Parlament European. Potrivit HG nr. 80/2019 privind stabilirea zilei de referință pentru alegerile membrilor din România în Parlamentul European din anul 2019, acestea se vor desfășura duminică, 26 mai 2019.  Odată cu alegerile pentru Parlamentul European, se va desfășura și referendumul național cu privire la probleme de interes național.

 • Ambele scrutine se vor desfășura în cadrul acelorași secții de votare, în același interval orar: 7.00-21.00.
 • Alegătorii pot opta dacă votează doar pentru un scrutin sau pentru ambele.
 • Alegătorii care inițial au optat pentru un singur tip de scrutin pot vota și pentru scrutinul pentru care nu au votat inițial, până la ora închiderii secției de votare.
 • La referendumul național alegătorii vor primi obligatoriu două buletine de vot, câte unul pentru fiecare întrebare supusă referendumului, neavând posibilitatea de a opta pentru una sau alta din întrebări.
 • Modelele buletinelor de vot la referendumul național din 26 mai 2019 pot fi consultate la următorul link:                       http://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2019/2019_pdf/buletin_vot.pdf

 

Conform Legii nr. 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, republicată, cu modificările și completările ulterioare, Ministerului Afacerilor Externe îi revin o serie de sarcini de ordin administrativ – organizatoric în vederea pregătirii și desfășurării alegerilor în străinătate, precum și atribuții legate de informarea alegătorilor care vor vota la secțiile de votare din străinătate.

Vă prezentăm o serie de informații utile privind desfășurarea procesului electoral:

INFORMAȚII GENERALE

 • Fiecare alegător are dreptul la un singur vot. Votul este universal, secret, direct, egal și liber exprimat.
 • Votarea începe la ora 7.00 (ora locală) și se desfășoară până la ora 21.00 (ora locală). Alegătorii care la ora 21.00 (ora locală) se află în sala în care se votează, pot să își exercite dreptul de vot.
 • Cetățenii români care votează la secțiile organizate în străinătate vor fi înscriși în listele electorale suplimentare, în momentul participării la vot.

UNDE SE POATE VOTA ÎN STRĂINĂTATE? 

 • Lista secţiilor de votare organizate în străinătate a fost publicată în data de 25 aprilie 2019. În Italia, sunt organizate 76 de secții de votare. Lista cu toate secțiile de votare din străinătate este disponibilă AICI.

Consultă mai jos lista secțiilor de votare organizate în Italia și Republica Malta.

 

 

 

 • Ministerul Afacerilor Externe depune diligențele necesare pentru a asigura condiții optime în vederea exercitării dreptului de vot pe 26 mai 2019 de către cetățenii români aflați în străinătate. Pentru aceasta, la întocmirea listei cu secțiile de votare din străinătate, MAE a ținut cont atât de date statistice comparative ale prezenței la vot a cetățenilor români din străinătate la secțiile de votare organizate la scrutinele anterioare, de dinamica fluxurilor de cetățeni români în diverse comunități/regiuni/localități, cât și de resursele umane, financiare și logistice implicate și condițiile specifice din fiecare țară pentru organizarea unor secții de votare în alte locuri decât sediile misiunilor diplomatice/oficiilor consulare.

Precizăm că, în aceeași zi, în Republica Italiană vor avea loc alegerile europarlamentare pentru membrii din Italia, precum și alegeri administrativ-teritoriale.

CINE ARE DREPT DE VOT

 • Au drept de vot cetățenii români care au împlinit 18 ani, inclusiv în ziua alegerilor.
 • Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate, precum și cetățenii români cu domiciliul în România, care se află în străinătate în ziua alegerilor, pot vota la orice secție organizată în străinătate, pe baza unui document de identitate românesc valabil.
 • Documentele pe baza cărora se poate vota în străinătate sunt: cartea de identitate provizorie, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic, pașaportul simplu, pașaportul simplu temporar, pașaportul simplu electronic, cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, cartea electronică de identitate, buletinul de identitate.
 • La alegerile din 26 mai 2019, potrivit prevederilor legale aplicabile, nu se poate vota cu titlul de călătorie, nu se poate vota prin corespondență și nici nu se poate utiliza cartea de alegător. Recomandăm să verificați din timp valabilitatea actelor de identitate românești și să faceți, dacă este cazul, demersurile necesare pentru înlocuirea/ reînnoirea acestora. 

Cetățenii români care sunt înscriși în listele electorale ale Italiei și Maltei (sau ale altor state membre) pot să-și exercite dreptul de vot la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2019 numai după ce aceștia dau o declarație pe propria răspundere potrivit căreia nu și-au exercitat dreptul de vot pentru membrii în Parlamentul European din statul membru în ale cărui liste electorale au fost înscriși.

Declarația poate fi completată și semnată pe un formular descărcat și imprimat de alegător, poate fi completată și semnată la sediul secției de votare sau poate fi redactată integral olograf de către alegător, pe o foaie de hârtie pusă la dispoziție de biroul electoral al secției de votare, păstrând elementele din model. 

Modelul orientativ al declarației potrivit căreia alegătorul resortisant înscris în listele electorale ale altui stat membru al Uniunii Europene nu și-a exercitat dreptul de vot la același scrutin în alt stat membru al Uniunii Europene

Modelul Declarației se regăsește și pe site-ul Biroului Electoral Central: http://europarlamentare2019.bec.ro/wp-content/uploads/2019/05/model_declaratie_dec62.rtf.

 

 • De asemenea, la alegerile pentru Parlamentul European va funcționa Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV); acesta presupune că un operator de calculator va prelua, în secția de votare, înainte de exercitarea dreptului de vot, datele personale ale alegătorului și le va introduce în aplicația specială. Aplicația are scopul de a preveni frauda electorală și votul multiplu.

Pentru mai multe informații, vă invităm să consultați:

Link-uri utile:

ACREDITARE REPREZENTANȚI EXTERNI MASS-MEDIA - ACCREDITATION PROCEDURE FOR FOREIGN MEDIA 

ACREDITARE OBSERVATORI STRĂINI - ACCREDITATION PROCEDURE FOR FOREIGN OBSERVERS 

Vizita de lucru a ambasadorului George Bologan în Regiunea Lombardia

24.02.2020

Ambasadorul României în Italia, George Bologan, se află în aceste zile într-o vizită de lucru în nordul Italiei. În Lombardia, șeful misiunii diplomatice a vizitat, la 24 februarie …

Măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 (coronavirus)

23.02.2020

Informăm cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Italiană că Guvernul italian a decretat starea de urgență în urma…

Participarea României la a XI-a ediție a Festivalului de Film Francofon din Roma

21.02.2020

România participă la ediția a XI-a a FRANCOFILM - Festivalul Filmului Francofon din Roma, prin proiecția filmului ”Mo”, regizat de Radu Dragomir. Inițiativa este susținută de…

Semnarea unei convenții de colaborare cu Institutul de Învățământ Superior "Ezio Vanoni" din Vimercate

20.02.2020

În perioada 24 februarie-1 martie, un grup de elevi de la Institutul de Învățământ Superior "Ezio Vanoni" din Vimercate va face o excursie în România, în cadrul proiectului…

        ​