Home

Date generale

Date de referință

Suprafaţa: 301.336 km2

Populaţia: 60.665.551 locuitori (2016)

Densitatea medie: 201,45 loc./ km2

Limba: italiană

Religia: creștină – catolică

Capitala: Roma

Forma de guvernare: Republică Parlamentară

 

Geografia si clima

Italia este o peninsulă situată în sudul Europei fiind înconjurată din trei parţi de mări:  Marea Ligurică, Marea Tireniană, Marea Ionică, Marea Mediterană şi Marea Adriatică.       Se învecinează la nord-vest cu Franţa, la nord cu Elveţia şi Austria, iar la nord-est cu Slovenia. Ţara este împărţită în 20 de Regiuni, dintre care 15 au "statut obişnuit" si 5x)au "statut special" (Sicilia, Sardinia, Trentino-Alto Adige, Friuli Venetia Giulia, Valle d'Aosta), statut funcţie de caracteristicile etnice/de tradiţie, geografice şi lingvistice. Cele 20 de regiuni italiene sunt împărţite în provincii, acestea fiind în număr de 110. Provinciile la rândul lor sunt subdivizate în comune (in jur de 8.094). Aşezarea geografică face ca Italia să aibă aşa numita „climă mediteraneană”, partea de nord fiind însă mai apropiată de clima specifica            zonei temperat-continentale.

Cele 20 de regiuni ale Italiei sunt:

Abruzzo, Basilicata, Calabria, Campania, Emilia-Romagna, Friuli-Venezia Giuliax), Lazio, Liguria, Lombardia, Marche, Molise, Piemonte, Puglia, Sardiniax), Siciliax), Toscana, Trentino-Alto Adigex), Umbria, Valle d’Aostax), Veneto.

Principalele 10 orase, funcţie de numărul de locuitori (după ultimele date statistice furnizate de ISTAT, la data de 28 februarie 2011), sunt: Roma 2.866.761 locuitori, Milano 1.348.685 locuitori, 1.326.734, Napoli 972.468 locuitori, Torino 889.974, Palermo 671.696, Genova 585.407, Bologna 387.554, Firenze 382.950, Bari 325.487, Catania 314.300 locuitori.

 

Structura de stat

Denumirea oficială a ţării este Republica Italiană, iar forma de guvernământ este de Republică Parlamentară democratică. Constituţia a fost adoptată în decembrie 1947 şi a intrat in vigoare la 1 ianuarie 1948. Prin Constituţie s-a consfinţit crearea celor trei Puteri:  Parlamentul bicameral - Camera Deputatilor (Camera dei Deputati) şi Senat (Senato della Repubblica), Putere executivă - Guvern (condus de Premier care este şi Preşedintele Consiliului de Miniştri) si Puterea Juridică – Justiţia. Şeful statului este Preşedintele Sergio Mattarella, ales în februarie 2015 pe o perioadă de 7 ani.

Parlamentul este bicameral - Senat şi Camera Deputaţilor. Iniţiativa legislativă aparţine guvernului, fiecărui membru al celor doua camere, altor organe si organizaţii cărora le este conferit acest drept prin Constituţie. Ambele Camere sunt alese pe o perioada de cinci ani, dar pot fi dizolvate înainte de expirarea termenului normal, conform Constituţiei.

Sistemul judiciar italian are la baza dreptul roman, modificat prin codul napoleonic si ulterioare schimbari.

Guvernul - Consiliul de Miniştri - exercita puterea executiva si este compus din preşedintele Consiliului de Miniştri (Premierul) si miniştri: Guvernul este confirmat de către Parlament. Preşedintele Consiliului de Miniştri este numit de preşedintele Republicii; tot preşedintele numeşte ministrii, la propunerea primului ministru.

Din punct de vedere al spectrului politic, in Italia exista numeroase partide si grupări politice: Forţa Italia, Alianţa Naţionala, Centrul Creştin Democrat, Liga Nordului, Democraţii de Stânga, Refondarea Comunista, Partidul Popular Italian, Reînnoirea Italiana, Verzii, Uniunea Democrata pentru Europa, Partidul Democrat al Comuniştilor italieni, Federaţia Creştin Democraţilor Uniţi – CDU.

Ghișeul consular online

23.02.2017

Cetățenii români care au reședința sau domiciliul în străinătate pot accesa site-ul www.econsulat.ro pentru a solicita orice servicii consulare de care au nevoie. Portalul Extern …

Întâlnirea ambasadorului României în Italia cu inspectorul general de stat din cadrul Inspecției Muncii din România

21.02.2017

Ambasadorul României în Italia, George Bologan, l-a primit la 20 februarie 2017 pe inspectorul general de stat din cadrul Inspecției Muncii din România, Dantes Nicolae Bratu, aflat…

Întâlnirea ambasadorului României în Italia cu ministrul italian al coeziunii teritoriale, Claudio De Vincenti

17.02.2017

La data de 16 februarie 2017 a avut loc, la Roma, o întrevedere între ambasadorul României în Italia, George Bologan, și ministrul italian al coeziunii teritoriale, Claudio De…

Întâlnirea ambasadorului României în Italia cu comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu

13.02.2017

La 12 februarie 2017, ambasadorul României în Italia s-a întâlnit la sediul misiunii diplomatice cu comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, aflată într-o…

        ​