Home

Date generale

Date de referință

Suprafaţa: 301.336 km2

Populaţia: 60.665.551 locuitori (2016)

Densitatea medie: 201,45 loc./ km2

Limba: italiană

Religia: creștină – catolică

Capitala: Roma

Forma de guvernare: Republică Parlamentară

 

Geografia si clima

Italia este o peninsulă situată în sudul Europei fiind înconjurată din trei parţi de mări:  Marea Ligurică, Marea Tireniană, Marea Ionică, Marea Mediterană şi Marea Adriatică.       Se învecinează la nord-vest cu Franţa, la nord cu Elveţia şi Austria, iar la nord-est cu Slovenia. Ţara este împărţită în 20 de Regiuni, dintre care 15 au "statut obişnuit" si 5x)au "statut special" (Sicilia, Sardinia, Trentino-Alto Adige, Friuli Venetia Giulia, Valle d'Aosta), statut funcţie de caracteristicile etnice/de tradiţie, geografice şi lingvistice. Cele 20 de regiuni italiene sunt împărţite în provincii, acestea fiind în număr de 110. Provinciile la rândul lor sunt subdivizate în comune (in jur de 8.094). Aşezarea geografică face ca Italia să aibă aşa numita „climă mediteraneană”, partea de nord fiind însă mai apropiată de clima specifica            zonei temperat-continentale.

Cele 20 de regiuni ale Italiei sunt:

Abruzzo, Basilicata, Calabria, Campania, Emilia-Romagna, Friuli-Venezia Giuliax), Lazio, Liguria, Lombardia, Marche, Molise, Piemonte, Puglia, Sardiniax), Siciliax), Toscana, Trentino-Alto Adigex), Umbria, Valle d’Aostax), Veneto.

Principalele 10 orase, funcţie de numărul de locuitori (după ultimele date statistice furnizate de ISTAT, la data de 28 februarie 2011), sunt: Roma 2.866.761 locuitori, Milano 1.348.685 locuitori, 1.326.734, Napoli 972.468 locuitori, Torino 889.974, Palermo 671.696, Genova 585.407, Bologna 387.554, Firenze 382.950, Bari 325.487, Catania 314.300 locuitori.

 

Structura de stat

Denumirea oficială a ţării este Republica Italiană, iar forma de guvernământ este de Republică Parlamentară democratică. Constituţia a fost adoptată în decembrie 1947 şi a intrat in vigoare la 1 ianuarie 1948. Prin Constituţie s-a consfinţit crearea celor trei Puteri:  Parlamentul bicameral - Camera Deputatilor (Camera dei Deputati) şi Senat (Senato della Repubblica), Putere executivă - Guvern (condus de Premier care este şi Preşedintele Consiliului de Miniştri) si Puterea Juridică – Justiţia. Şeful statului este Preşedintele Sergio Mattarella, ales în februarie 2015 pe o perioadă de 7 ani.

Parlamentul este bicameral - Senat şi Camera Deputaţilor. Iniţiativa legislativă aparţine guvernului, fiecărui membru al celor doua camere, altor organe si organizaţii cărora le este conferit acest drept prin Constituţie. Ambele Camere sunt alese pe o perioada de cinci ani, dar pot fi dizolvate înainte de expirarea termenului normal, conform Constituţiei.

Sistemul judiciar italian are la baza dreptul roman, modificat prin codul napoleonic si ulterioare schimbari.

Guvernul - Consiliul de Miniştri - exercita puterea executiva si este compus din preşedintele Consiliului de Miniştri (Premierul) si miniştri: Guvernul este confirmat de către Parlament. Preşedintele Consiliului de Miniştri este numit de preşedintele Republicii; tot preşedintele numeşte ministrii, la propunerea primului ministru.

Din punct de vedere al spectrului politic, in Italia exista numeroase partide si grupări politice: Forţa Italia, Alianţa Naţionala, Centrul Creştin Democrat, Liga Nordului, Democraţii de Stânga, Refondarea Comunista, Partidul Popular Italian, Reînnoirea Italiana, Verzii, Uniunea Democrata pentru Europa, Partidul Democrat al Comuniştilor italieni, Federaţia Creştin Democraţilor Uniţi – CDU.

Întâlnirea Președintelui României, Klaus Iohannis, cu studenți și cadre didactice de naționalitate română din Italia

26.03.2017

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut duminică, 26 martie 2017, la Accademia di Romania a Roma, o întâlnire cu studenți și cadre didactice române din Italia, cu ocazia…

60 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma

24.03.2017

În urmă cu șaizeci de ani, la Roma, au fost puse bazele Europei așa cum o cunoaștem astăzi, inaugurându-se cea mai lungă perioadă de pace din istoria acestui continent. Semnarea …

Participarea ambasadorului la Conferinţa extraordinară a Preşedinților Parlamentelor Statelor Uniunii Europene

17.03.2017

Ambasadorul George Bologan a participat, la 17 martie 2017, la Conferinţa extraordinară a Preşedinților Parlamentelor Statelor Uniunii Europene, în calitate de membru al…

Întrevederea ambasadorului Bologan cu secretarul de stat Vincenzo Amendola

17.03.2017

Aspecte referitoare la unele cazuri de cetățeni români aflați în dificultate în Sicilia, direcții de acțiune în agenda bilaterală și europeană, importanța dialogului…

        ​