Servicii consulare

Obţinerea documentelor din România

La cererea cetăţenilor români, a etnicilor români sau a foştilor cetăţeni români cu domiciliul in Italia, se pot procura din România următoarele documente:

  • de stare civilă (certificate de naştere, căsătorie, deces);
  • certificatul de cazier judiciar;

Serviciul este scutit de la plata taxelor consulare. Durata obtinerii actului este aprox. 90 de zile.

Prin intermediul Sectiei Consulare se poate obtine din Romania aplicarea „apostilei” (in baza Conventiei de la Haga din 1961) pe actele de stare civilă şi pe certificatul de cazier judiciar.

Serviciul este scutit de la plata taxelor consulare. Durata de asteptare este de circa 90 de zile.

Duplicatele certificatelor de naştere/căsătorie/deces precum şi cazierul judiciar se pot solicita şi prin procura prin care mandatarul dvs. poate obtine documentul respectiv direct de la autoritatea competentă din România. Serviciul este scutit de la plata taxelor consulare.

Cu excepția certificatelor de naștere și ale celor de deces, nu pot fi cerute acte pentru alte persoane. Actele se eliberează numai pe baza unei cereri semnate de titulari. Înmânarea lor se face, de asemenea, numai titularilor sau împuterniciților acestora cu procură autentificată.

Durata obținerii duplicatelor certificatelor de stare civilă este de circa 3 luni, a cazierelor judiciare de circa 4 – 8 săptămâni, în funcție de răspunsul autorităților competente din România.

Prin intermediul oficiilor consulare ale României din Italia se poate obține și aplicarea apostilei în conformitate cu Convenția de la Haga din 5 octombrie 1961 pe certificatele de stare civilă și de cazier judiciar.

În cazul în care se solicită apostilarea certificatelor procurate anterior, durata de așteptare a documentelor apostilate este de 4-6 săptămâni.

 

FORMULARE

· Cerere certificat de naştere din România

· Cerere certificat de căsătorie din România

· Cerere certificat de deces din România

· Cerere certificat de cazier judiciar din România

În prim plan

Actualitatea ambasadei

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului în comunitatea ortodoxă din Roma

17.08.2019

La 15 august 2019, Ambasadorul României în Italia, George Bologan, a fost prezent în mijlocul comunității ortodoxe române din Roma cu prilejul Sărbătorii Adormirii Maicii Domnului.…

Reuniunea ambasadorului României cu consulii generali

08.08.2019

La 7 august 2019, a avut loc, la Ambasada României în Republica Italiană, întâlnirea periodică a ambasadorului cu consulii generali ai României din Italia. Au fost discutate…

Mesajul ambasadorului cu ocazia Zilei Imnului Național

29.07.2019

”Sub îndemnul imperativ al Imnului Național, românii au avut curajul, în urmă cu 30 de ani, să își schimbe soarta. De multe ori pierdem esențialul lucrurilor în retorici…

România la ediția XXV a manifestării culturale Isola del Cinema

25.07.2019

România revine anul acesta la manifestarea culturală Isola del Cinema (Insula Cinematografică) din Roma, secțiunea Isola Mondo, cu proiecția filmului ”Un pas în urma serafimilor”, …

        ​