Home

Relaţii bilaterale - Scurt istoric

Relații oficiale româno-italiene datează din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, din deceniile care au urmat dobândirii unității naționale.

La 21 aprilie/3 mai 1873 s-a deschis prima agenție diplomatică română la Roma, devenită apoi reprezentanța diplomatică a României în Regatul Italiei prin Legea din 2/14 februarie 1879.

La 24 noiembrie/6 decembrie 1879 Italia a recunoscut independeța României și l-a numit pe contele Giuseppe Tornielli-Brusati di Vergan în calitate de Trimis extraordinar și ministru plenipotențiar la București; în răspuns, la 3/15 februarie 1890, România l-a numit pe Nicolae Kretzulescu ca Trimis extraordinar și ministru plenipotențiar la Roma.

Raporturile politico-diploamtice româno-itaiene în cursul secolului XX au fost condiționate de faze alternante care demonstrau dependența celor două state de evoluțiile din politica internațională și de opțiunile guvernelor lor în funcție de obiectivele și interele lor naționale. După cel de-al doilea război mondial, mai ales în ultimele decenii ale războiului rece, în pofida diferenței de sisteme politice, a apartenenței la două blocuri diverse și a opțiunilor de politică externă, România și Italia au reușit să găsească puncte de comun interes grație în primul rând conștiinței reciproce a legăturilor istorice și culturale de neșters. La 9 martie 1964 guvernele României și Italiei au adoptat decizia de a ridica respectivele misiuni diplomatice de la București și de la Roma la rang de Ambasadă.

După căderea regimului dictatorial din România și mariel schimbări care au urmat sfârșitului războiului rece, Ronia și Italia s-au regăsit amândouă în acea Europă din care au făcut dintotdeauna parte integrantă din punct de vedere istoric și cultural, pregătite să folosesească noile ocazii pentru o mare relanzare a relațiilor lor. Un nou Tratat de Prietenie și Colaborare  a fost semnat la București la 23 iulie 1991 iar excelentele relații bilaterale au fost consfințite de Declarația Comună de Parteneriat Strategic semantă la Roma la 17 aprilie 1997.

Relațiile dintre România și Italia din ultimele două decenii, mai ales de când România a aderat la NATO și a devenit membră a Uniunii Europene, sunt caracterizate de o mare intensitate, atât pe planul dialogului politic, cât și în ceea ce privește colaborarea economică, și se dezvoltă în cadrul creat de Declarația de Parteneriat Strategic Consolidat, semnată de respectivii miniștri de externe la 9 ianuarie 2008, la București.

 

Reprezentare

E.S. George Gabriel Bologan, Ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Italiană

E.S. Diego Brasioli, Ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Italiene în România

Întâlnirea Președintelui României, Klaus Iohannis, cu studenți și cadre didactice de naționalitate română din Italia

26.03.2017

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut duminică, 26 martie 2017, la Accademia di Romania a Roma, o întâlnire cu studenți și cadre didactice române din Italia, cu ocazia…

60 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma

24.03.2017

În urmă cu șaizeci de ani, la Roma, au fost puse bazele Europei așa cum o cunoaștem astăzi, inaugurându-se cea mai lungă perioadă de pace din istoria acestui continent. Semnarea …

Participarea ambasadorului la Conferinţa extraordinară a Preşedinților Parlamentelor Statelor Uniunii Europene

17.03.2017

Ambasadorul George Bologan a participat, la 17 martie 2017, la Conferinţa extraordinară a Preşedinților Parlamentelor Statelor Uniunii Europene, în calitate de membru al…

Întrevederea ambasadorului Bologan cu secretarul de stat Vincenzo Amendola

17.03.2017

Aspecte referitoare la unele cazuri de cetățeni români aflați în dificultate în Sicilia, direcții de acțiune în agenda bilaterală și europeană, importanța dialogului…

        ​