Home

Relaţii bilaterale - Scurt istoric

Relații oficiale româno-italiene datează din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, din deceniile care au urmat dobândirii unității naționale.

La 21 aprilie/3 mai 1873 s-a deschis prima agenție diplomatică română la Roma, devenită apoi reprezentanța diplomatică a României în Regatul Italiei prin Legea din 2/14 februarie 1879.

La 24 noiembrie/6 decembrie 1879 Italia a recunoscut independeța României și l-a numit pe contele Giuseppe Tornielli-Brusati di Vergan în calitate de Trimis extraordinar și ministru plenipotențiar la București; în răspuns, la 3/15 februarie 1890, România l-a numit pe Nicolae Kretzulescu ca Trimis extraordinar și ministru plenipotențiar la Roma.

Raporturile politico-diploamtice româno-itaiene în cursul secolului XX au fost condiționate de faze alternante care demonstrau dependența celor două state de evoluțiile din politica internațională și de opțiunile guvernelor lor în funcție de obiectivele și interele lor naționale. După cel de-al doilea război mondial, mai ales în ultimele decenii ale războiului rece, în pofida diferenței de sisteme politice, a apartenenței la două blocuri diverse și a opțiunilor de politică externă, România și Italia au reușit să găsească puncte de comun interes grație în primul rând conștiinței reciproce a legăturilor istorice și culturale de neșters. La 9 martie 1964 guvernele României și Italiei au adoptat decizia de a ridica respectivele misiuni diplomatice de la București și de la Roma la rang de Ambasadă.

După căderea regimului dictatorial din România și mariel schimbări care au urmat sfârșitului războiului rece, Ronia și Italia s-au regăsit amândouă în acea Europă din care au făcut dintotdeauna parte integrantă din punct de vedere istoric și cultural, pregătite să folosesească noile ocazii pentru o mare relanzare a relațiilor lor. Un nou Tratat de Prietenie și Colaborare  a fost semnat la București la 23 iulie 1991 iar excelentele relații bilaterale au fost consfințite de Declarația Comună de Parteneriat Strategic semantă la Roma la 17 aprilie 1997.

Relațiile dintre România și Italia din ultimele două decenii, mai ales de când România a aderat la NATO și a devenit membră a Uniunii Europene, sunt caracterizate de o mare intensitate, atât pe planul dialogului politic, cât și în ceea ce privește colaborarea economică, și se dezvoltă în cadrul creat de Declarația de Parteneriat Strategic Consolidat, semnată de respectivii miniștri de externe la 9 ianuarie 2008, la București.

 

Reprezentare

E.S. George Gabriel Bologan, Ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Italiană

E.S. Diego Brasioli, Ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Italiene în România

Ghișeul consular online

23.02.2017

Cetățenii români care au reședința sau domiciliul în străinătate pot accesa site-ul www.econsulat.ro pentru a solicita orice servicii consulare de care au nevoie. Portalul Extern …

Întâlnirea ambasadorului României în Italia cu inspectorul general de stat din cadrul Inspecției Muncii din România

21.02.2017

Ambasadorul României în Italia, George Bologan, l-a primit la 20 februarie 2017 pe inspectorul general de stat din cadrul Inspecției Muncii din România, Dantes Nicolae Bratu, aflat…

Întâlnirea ambasadorului României în Italia cu ministrul italian al coeziunii teritoriale, Claudio De Vincenti

17.02.2017

La data de 16 februarie 2017 a avut loc, la Roma, o întrevedere între ambasadorul României în Italia, George Bologan, și ministrul italian al coeziunii teritoriale, Claudio De…

Întâlnirea ambasadorului României în Italia cu comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu

13.02.2017

La 12 februarie 2017, ambasadorul României în Italia s-a întâlnit la sediul misiunii diplomatice cu comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, aflată într-o…

        ​