Actualitatea ambasadei

Inaugurarea expoziției de pictură ”Mutarea” a artistei Cristina Lefter, cu participarea ambasadorului George Bologan

La 9 martie 2017, ambasadorul George Bologan a participat la inaugurarea expoziției de pictură ”Mutarea”, a artistei Cristina Lefter. Expoziția, îngrijită de criticul de artă Vera Agosti, este organizată cu sprijinul Ambasadei României în Italia și al Accademia di Romania a Roma.

Cu acest prilej, ambasadorul Bologan a mulțumit artistei de origine română pentru omagiul oferit, prin această expoziție, marelui sculptor român Constantin Brâncuși și pentru contribuția adusă în sânul comunității românești din Italia. ”Arta are capacitatea de a uni persoanele și de a elimina frontierele, iar istoria europeană a secolului trecut ne arată că idei comune inspirate de artiști de diferite naționalități se pot răspândi în întreaga Europa, creând un sentiment de unitate chiar și în perioadele mai întunecate ale trecutului”, a afirmat George Bologan.

Artiștii știu că a face artă înseamnă, precum în diplomație, a accepta puncte de vedere diferite și a avea capacitatea să contribui la coexistența acestora”. Astfel, arta poate depăși divergențele de opinie, naționalismele și tensiunile politice și etnice – a arătat ambasadorul Bologan – dând naștere unui spațiu de întâlnire între culturi și viziuni diferite asupra lumii și deschizându-ne un orizont care ne ajută să atingem limitele superioare ale existenței.

Șeful misiunii diplomatice și-a adus de asemenea recunoștința pentru omagiul adus Zilei Internaționale a Femeii, prin expoziția artistei Cristina Lefter.

Informații suplimentare:

Cristina Lefter este născută pe 27 aprilie 1976, în Telenești, Republica Moldova. Începe studiul artelor plastice la Liceul de Artă ”Octav Băncilă” din Iași, după care studiază la Academia de Artă ”George Enescu” din același oraș. În 2002 se mută în Italia, expunând inițial în spații publice și obținând aprecierea unor importanți galeriști italieni și a multor pasionați și colecționari de artă la nivel mondial.

În 2015 expune în Pavilionul României, din Expoziția Universală la Milano ”Expo Milano 2015”.

Expoziția ”Mutarea” prezintă 20 de lucrări cu subiecte variate: imagini din natură, păduri, grădini, nimfee, peisaje de iarnă, inspirate din cromatica folclorului românesc.

Instalația principală  ”Omagiu lui Constantin Brancuși” este inspirată din renumita operă ”Masa tăcerii”, la care sunt invitate mari personalități din România, artiști, intelectuali, oameni de știintă. Fiecărui scaun îi corespunde un portret cum ar fi cel al lui Nicolae Paulescu, Mircea Eliade, Emil Cioran, Mihai Eminescu, George Enescu, iar mesei - chipul lui Constantin Brâncuși.

Perioada de desfășurare a expoziției: 10 – 21 Martie 2017.

Galerie foto

Întâlnirea Președintelui României, Klaus Iohannis, cu studenți și cadre didactice de naționalitate română din Italia

26.03.2017

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut duminică, 26 martie 2017, la Accademia di Romania a Roma, o întâlnire cu studenți și cadre didactice române din Italia, cu ocazia…

60 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma

24.03.2017

În urmă cu șaizeci de ani, la Roma, au fost puse bazele Europei așa cum o cunoaștem astăzi, inaugurându-se cea mai lungă perioadă de pace din istoria acestui continent. Semnarea …

Participarea ambasadorului la Conferinţa extraordinară a Preşedinților Parlamentelor Statelor Uniunii Europene

17.03.2017

Ambasadorul George Bologan a participat, la 17 martie 2017, la Conferinţa extraordinară a Preşedinților Parlamentelor Statelor Uniunii Europene, în calitate de membru al…

Întrevederea ambasadorului Bologan cu secretarul de stat Vincenzo Amendola

17.03.2017

Aspecte referitoare la unele cazuri de cetățeni români aflați în dificultate în Sicilia, direcții de acțiune în agenda bilaterală și europeană, importanța dialogului…

        ​